KADA ĆE BITI KONSTITUISANA SKUPŠTINA? Evo do kada je rok, ali pod jednim uslovom

M. St.

02. 07. 2022. u 10:24

KONAČNO zatvaranje nadaleko čuvenog birališta u OŠ "Muharem Kadriju" u Velikom Trnovcu i preliminarni ulazak Koalicije Albanaca Doline u Skupštinu Srbije, posle petog kruga glasanja, moglo bi da znači da će već u ponedeljak biti poznati konačni rezultati parlamentarnih izbora u Srbiji.

КАДА ЋЕ БИТИ КОНСТИТУИСАНА СКУПШТИНА? Ево до када је рок, али под једним условом

Foto Tanjug

Ali, pod uslovom da u zakonskom roku od 72 sata ne bude pristigla nijedna primedba na glasanje.

Ukoliko početkom nedelje bude zvanično stavljena tačka na rezultate, 4. avgust je krajnji rok za konstituisanje Skupštine Srbije, a nakon toga kreće da "otkucava sat" za 90 dana, koliko ima vremena za sastav nove vlade.

Prema prvim podacima Opštinske izborne komisije, na biračkom mestu broj šest, lista Šaipa Kamberija, na izborima održanim u četvrtak, osvojila je 698 glasova, a za prelazak cenzusa i osvajanje mandata bilo im je potrebno 609. Socijalistička partija Srbije, kojoj su Albanci oduzeli jedan mandat, pa sada umesto 32 ima jednog poslanika manje, zadobila je poverenje osam birača. Albanska demokratska alternativa i koalicija NADA imaju po dva, jedan glas otišao je listi oko naprednjaka, dok nevažećih glasova nije bilo. Kako je potvrdio OIK, u zapisnik nije unet nijedan prigovor članova biračkog odbora, a glasanje je osim zakašnjenja od deset minuta, proteklo bez većih problema.

Šaip Kamberi, Foto D. Milovanović

I pre nego što su proglašeni konačni rezultati, Kamberi se obratio svojim biračima i poručio im da "uprkos svim političkim preprekama i opstruktivnom delovanju vlasti i države, lokalni Albanci nisu ostali bez poslanika u novom sazivu Skupštine Srbije":

- Uspeh je postignut zahvaljujući velikoj podršci svuda gde su prihvaćene vrednosti liberalne demokratije. Gde god da se govori albanski. Odgovornosti su velike. Problemi su mnogi, kontekst je težak, ali se zaklinjem da ću štititi interese potlačenih i diskriminisanih Albanaca. Da ću voditi politiku prozapadne orijentacije za trajni mir u regionu.

U ČETVRTAK NAJVEĆI ODZIV

IZBORI u Velikom Trnovcu prvi put održani su kada i u celoj Srbiji, 3. aprila, i tada je izlaznost bila 23,3 odsto, odnosno glasala su 254 birača. Potom je glasanje ponovljeno 28. aprila, a biračko pravo iskoristilo je 697 glasača (64,4 odsto). Mesec dana kasnije, 28. maja na biralište je izašlo 618 građana, odnosno 56,7 odsto. Repriza nije uspela 23. juna kada je biračko mesto zatvoreno zbog nesuglasica, a potom i zbog dojave o bombi. U četvrtak je odziv bio najveći, kada je glasalo 725 birača, odnosno njih 66,6 odsto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)