PRIŠTINA IZAZIVA NOVU KRIZU: Odnose sa Beogradom dovela do tačke ključanja

Tanjug/Novosti

30. 06. 2022. u 13:14

DIREKTOR Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković sastao se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom.

ПРИШТИНА ИЗАЗИВА НОВУ КРИЗУ: Односе са Београдом довела до тачке кључања

Vlada u Prištini / Foto Tanjug

Petković je Lajčaku otvoreno preneo stav Beograda po pitanju najnovije situacije na Kosovu i Metohiji, izazvane jučerašnjim jednostranim odlukama Privremenih institucija u Prištini, u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama.

Direktor Kancelarije za KiM je istakao da je nedavno usvajanja Mape puta za primenu sporazuma o energetici probudilo očekivanja da se radi o velikom koraku, koji otvara mogućnost da se konačno započne sa implementacijom ostalih sporazuma, pre svega sa aktivnostima za formiranje Zajednice srpskih opština.

- Umesto toga, dobili smo novu krizu koju je direktno prouzrokovala Priština i koja može imati nesagledive posledice po mir i stabilnost celog regiona - upozorio je Petković. - Nakon jučerašnjih događaja, Priština je dijalog dovela do ruba provalije i sve je izvesnije da su postignuti sporazumi u Briselu potpuno obesmišljeni - konstatovao je direktor Petar Petković.

Posebnu zabrinutost Beograda izaziva nereagovanje međunarodne zajednice, koja nemo posmatra poteze albanskih političara, koji vode ka destabilizaciji prilika na terenu i opasnosti od izbijanja sukoba, koje Priština očigledno želi, primetio je Petković.

Ono što je jasno to je da Srbi sa Kosova i Metohije neće dozvoliti da budu proganjani, ubijani, naprotiv, danas su odlučniji više nego ikada pre da neće trpeti da Priština nad njima sprovodi institucionalno nasilje. Najnovijim potezima Priština je odnose sa Beogradom dovela do tačke ključanja, zaključio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković.

Na kraju razgovora, Petković je podsetio da je Beograd dosledno opredeljen za mirno rešavanje nesuglasica u regionu i stvaranje prostora za intenziviranje ekonomske saradnje i slobodan protok ljudi, robe, kapitala i usluga i da će taj stav zadržati i dalje, ali da je izvesno da je Priština izabrala drugi i drugačiji put.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se juče povodom novih odluka Prištine da zabrane srpske lične karte i nakon 30. septembra ukinu važenje registarskih oznaka sa imenima srpskih gradova "KM", "GL", "PR", "UR" i drugima, uz najavu da će nakon tog roka ta vozila biti oduzimana.

- Ovo se dešava zato što su bahati i arogantni, a mi nemamo nuklearno oružje ni naftu, pa mogu da nam rade šta hoće. Naš narod, razgovarao sam sa predstavnicima Srpske liste, neće to više da trpi. Neće da trpi upade njihovih jedinica. Dali su rok, i Priština planira opšti napad na sever Kosova 1. oktobra. I to narod treba da zna - rekao je Vučić. Oštre reči predsednika Srbije i poruke Zapadu i Prištini čitajte KLIKOM OVDE!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

KINESKI RAZARAČ: Ovo je jedna od najsmrtonosnijih interkontinentalnih raketa - do Amerike može stići za 20 minuta