(ISPRAVKA) U Potočarima ne traže potpis za "genocid" od strane gostiju iz inostranstva

S. MIŠLjENOVIĆ/S. ROVČANIN TOMKOVIĆ

15. 06. 2022. u 11:00

Nakon što su "Večernje novosti" objavile tekst sa saznanjem da će onaj ko želi da uđe u Menorijalni centar Potočari moći da uđe samo uz svojeručni potpis da se u Srebrenici dogodio genocid, portal raskrinkavanje.ba uradio je analizu te vest ocenio kao lažnu.

(ИСПРАВКА) У Поточарима не траже потпис за геноцид од стране гостију из иностранства

Foto: Jutjub Printskrin bir tv

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić kaže da nije iznenađen novim akcijama bošnjačkog političkog kora u Srebrenici, a čija su meta Srbi ali to nije potkrepio dokazima:

- Još devedesetih godina krenuo je narativ iz Sarajeva da su Srbi genocidni. Oni ne biraju sredstava, a sada očigledno imaju i ciljnu grupu. Žele da iskoriste dolazak stranaca u Memorijalni centar kako bi i od njih dobili priznanje navodnog genocida u Srebrenici.

Kojić ističe da je zaista vreme da se svi narodi u BiH suoče sa istinom o ratnim dešavanjima na tim prostorima:

- Istina je jedino merilo. Međunarodna komisija je u svom izveštaju jasno konstatovala šta se desilo u Srebrenici. Bitno je sledeće: srpski narod ne spori da se u Srebrenici desio zločin nad Bošnjacima. Ali, očigledan je pokušaj da se ospore zločini počinjeni nad Srbima, ne samo u Podrinju, gde je ubijeno 3.600 Srba, već i na drugim mestima u Federaciji BiH. Zabrinjavaju potezi iz Sarajeva, odakle skoro svakodnevno nasilno pokušavaju da nametnu određene stvari koje se tiču događaja u Srebrenici.

Osim rezolucije koja je doneta u EP, i gotovo svaki izveštaj o Srbiji sadrži i deo koji se odnosi na Srebrenicu.

Dakle, ovaj tekst je je analizom Raskrinkavanja.ba ocenjen kao lažna vest. U nastavku možete pročitati razloge koje ovaj portal navodi za to:

"Kojić i drugi sagovornici portala Novosti, predsjednik Boračke organizacije RS Radan Ostojić i predsjednik Republičke organizacije porodica poginulih i nestalih civila i vojnika Veljko Lazić, u članku u više navrata negiraju da se genocid dogodio, nazivajući ga “mitom” i “navodnim genocidom” te opisujući optužbe za genocid kao “jednostrani stav bošnjačke politike” i pokušaje da se srpski narod predstavi kao “genocidan”.

Šta su činjenice?

Memorijalni centar Srebrenica-Potočari je spomen-obilježje i mezarje za žrtve genocida, otvoreno u septembru 2003. godine. Godine 2007. tadašnji visoki predstavnik Christian Schwarz-Schilling donio je Zakon o Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine kojim se centar definiše kao pravno lice čija se institucionalna struktura sastoji od Upravnog odbora, koje imenuje Vijeće ministara BiH na mandat od četiri godine, direktora, kojeg imenuju članovi Upravnog odbora na mandat od četiri godine, i savjetodavne grupe, koju također imenuju članovi Upravnog odbora.

Nedugo nakon što je objavljen članak Novosti, kojeg je, između ostalog, prenio i srbijanski portal B92, na svom Twitter profilu oglasio se Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Potočari, i demantovao da će posjetitelji/ke morati svojim potpisom priznati genocid kako bi ušli u kompleks.

Istog dana Suljagić je dao izjavu za portal Avaz, u kojoj je još jednom demantovao navode iznesene u članku Novosti:

U srbijanskim medijima se pojavila informacija da se u Memorijalni centar u Potočarima neće moći ući ukoliko se ne potpiše izjava o priznavanju genocida u Srebrenici, a tim povodom smo kontaktirali direktora Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Emira Suljagića.

Emir Suljagić je za portal "Avaza" pojasnio da postoji odluka Organizacionog odbora za obilježavanje godišnjice genocida.

Kada je riječ o Memorijalnom centru Srebrenica takva odluka ne postoji, kaže Suljagić.

- Mi ne popisujemo naše posjetioce, ko god želi da uči i nauči je dobrodošao. Mi svakome stojimo na raspolaganju da pokažemo naše izložbe, naš rad i ono što mislimo da treba da se vidi. Naš je zadatak podizanje svijesti šta se u Srebrenici događalo od 1992. do 1995. godine, to je naš zakonski zadatak, naša misija - kazao je Suljagić za portal "Avaza".

Kontaktirali smo direktora Memorijalnog centra Potočari Emira Suljagića s molbom da nam kaže da li postoje planovi da se praksa potpisivanja izjava o priznavanju genocida pri ulasku u Memorijalni centar uvede u budućnosti te da li ga je portal Novosti kontaktirao prije objave članka o navodnim planovima institucije kojom upravlja.

Suljagić je kazao da ne postoje planovi da se uvede potpisivanje izjava o priznavanju genocida pri ulasku u Memorijalni centar, kao ni da se bilo kakvi potpisi predaju Evropskom parlamentu:

Apsolutno ne. To je, osim što je i laž, istovremeno i potpuna glupost. Evropski parlament je usvojio rezoluciju o genocidu i ne vidim zašto bi bilo ko pri zdravoj pameti ponovo otvarao tu debatu.

Suljagić je kazao i da ga niko s Novosti nije kontaktirao prije objave spornog članka.

Kontaktirali smo i Branimira Kojića s molbom da nam pojasni ko tačno, i u koju svrhu, želi poslati skupljene potpise u Evropski parlament, te smo i redakciji Večernjih novosti poslali upit s molbom da nam daju preciznije informacije o svojim “saznanjima”, piše Raskrinkavanje.

Na osnovu analize portala raskrinkavanja.ba prvobitan tekst je promenjen i dopunjen stvarima na koje su nam ukazali, te u skladu sa tim promenjen je i prvobitni naslov.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

PADA ODLUKA! Može li Novak Đoković da prestigne Rodžera Federera i Rafaela Nadala?