PRIŠTINA IMA PREDLOG ZA ZSO: Viola fon Kramon tvrdi da vlada tzv. Kosova razrađuje koncept asocijacije

V. N.

02. 06. 2022. u 09:24

IZVESTILAC Evropskog parlamenta za Kosovo Viola fon Kramon izjavila je da vlada u Prištini ima predlog za primenu sporazuma o Zajednici opština sa srpskom većinom, ali kaže da nije upoznata sa detaljima.

ПРИШТИНА ИМА ПРЕДЛОГ ЗА ЗСО: Виола фон Крамон тврди да влада тзв. Косова разрађује концепт асоцијације

Foto Tanjug

- Mislim da se ono što sam čula menja u poslednje vreme. I ovo je dobra vest, jer tako treba da bude. Potreban nam je uobličen koncept kosovske strane o Asocijaciji - rekla je Fon Kramonova, prenosi prištinska "Koha".

Kako ovaj list navodi, Fon Kramonova kaže da tu informaciju nije dobila od Aljbina Kurtija, već su to informacije koje dolaze, kako kaže, "s neke druge strane". To vidi kao deo kompromisa, ali napominje da kosovska strana neće promeniti svoju poziciju prema Zajednici srpskih opština:

- Neće promeniti svoju poziciju o Zajednici, ali može da iznese predlog za Zajednicu, što bi bilo dobro.

Po pitanju dijaloga Beograda i Prištine, rekla je da, bez želje da ulazi u detalje trenutnog formata, njena poruka je da obe strane moraju nešto da daju, i da, ako jedna strana počne sa: "postoji samo jedan rezultat na kraju dijaloga koji ja prihvatam", onda bude poteškoća.

Na pitanje da li to znači da dijalog neće funkcionisati bez kompromisa, odgovorila je:

- Apsolutno ne. Zbog toga se vode politički razgovori.

Fon Kramonova je izrazila razočaranje zbog zahteva Prištine za članstvo u Savetu Evrope i dodaje da će prihvatanje biti uslovljeno poštovanjem odluka tzv. Ustavnog suda o manastiru Visoki Dečani:

- Ako se hvalite vladavinom prava i kažete ovo mi je prioritet, a ne poštujete jednu od najvažnijih odluka Ustavnog suda, šta mislite, kako će to oceniti države članice Saveta Evrope?

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je povodom navoda Fon Kramon, da mu nije poznato da Vlada ima predlog o formiranju ZSO sa srpskom većinom istakavši da tzv. Kosovo "ima zajednicu opština i da je to dovoljno".

Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun istakao je da za Beograd nisu prihvatljivi nikakvi novi predlozi o ZSO, već formiranje u skladu sa dogovorom postignutim u Briselu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije