VIOLA NEMA SRAMA Najavila nove pritiske na Srbiju, pa zapretila: "Nezavisno Kosovo je u vašem interesu, bez toga ćete teško u EU"

Novosti online

30. 05. 2022. u 14:56

POSLANICA u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon najavila je danas u izjavi za medije da će se pritisci na Srbiju nastaviti, te da je "u interesu srpskog naroda" da prizna tzv. Kosovo.

ВИОЛА НЕМА СРАМА Најавила нове притиске на Србију, па запретила: Независно Косово је у вашем интересу, без тога ћете тешко у ЕУ

Viola fon Kramon, Foto AP

- Jasno dajemo do znanja da naši evropski partneri budu u skladu sa našim evropskim merama, to znači da to podrazumeva i sankcije - rekla je Fon Kramon i dodala:

- Pritisak po tom pitanju će se povećati. To nije do EU, to je odluka koju morate da donesete, na čijoj ste strani, da li neko vidi svoje mesto u EU, evropskoj porodici, Srbija je definitivno evropska država, u našem interesu je da se Srbija uskladi sa politikom EU - kaže ona.

Fon Kramon dalje ističe kako je u "interesu srpskog naroda" da prizna tzv. Kosovo.

- Moramo obezbediti da i (tzv.) Kosovo dobije svoje mesto. Nije nam u interesu da Srbija lobira protiv nezavisnosti (tzv.) Kosova. Volela bih da (tzv.) Kosovo bude na istom nivou kao Srbija u okviru EU. Na kraju krajeva, mislim da je to i u interesu srpskog naroda, jer bez rešavanja tog pitanja biće teško uvesti Srbiju u EU - ističe ona.

Podsetimo, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa poslanicom Evropskog parlamenta Violom fon Kramon, sa kojom je razgovarao o ekonomskoj situaciji, evropskim integracijama Srbije, problemima u dijalogu sa Prištinom, kao i o regionalnoj situaciji i inicijativama za povezivanje zemalja Zapadnog Balkana.

Predsednik Aleksandar Vučić je istakao da će Srbija još intenzivnije nastaviti da sledi svoj evropski put i naglasio da Srbija ozbiljno i odgovorno pristupa regionalnoj politici i da je zbog toga i prepoznata kao pouzdan i odgovoran partner u regionu.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, predsednik Vučić je naglasio da je razgovor jedini pravi put za rešavanje otvorenih pitanja, kao i za postizanje održivog dogovora. On je istakao da očekuje konstruktivnu podršku dijalogu i pronalasku kompromisnog rešenja, uz primenu postojećih dogovora, a pre svega formiranja Zajednice srpskih opština.

Predsednik je naglasio da će Srbija posebnu pažnju posvetiti energetskoj efikasnosti i unapređenju životne sredine, istakavši da upravo u ovim poljima očekuje podršku Evropskog parlamenta, ali i Viole Fon Kramon lično.

Evropska poslanica Viola fon Kramon istakla je da je poštovanje prava Srba na Kosovu u interesu Evropske unije i Evropskog parlamenta. Ona je naglasila i važnost nastavka dijaloga, istakavši da je u trenutnoj teškoj geopolitičkoj situaciji neophodno da obe strane budu odgovorne i da se uzdržavaju od provokacija.

Govoreći o medijskoj situaciji u Srbiji, Viola Fon Kramon je ukazala na probleme koji postoje u ovoj sferi, naglasivši neophodnost provođenja ozbiljnih i temeljnih reformi u oblasti vladavine prava, kao i značajniju posvećenost procesima EU integracija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (88)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)