"POZICIJA SRBIJE JE ČVRSTA I NEPOKOLEBLJIVA Bocan-Harčenko: Nema prekida u razvoju saradnje Moskve i Beograda

R. V.

30. 05. 2022. u 14:01

AMBASADOR Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Bocan Harčenko izjavio je da se Srbija ne priključuje sankcijama protiv Rusije i da je ta pozicija čvrsta i nepokolebljiva, prenosi agencija TASS.

ПОЗИЦИЈА СРБИЈЕ ЈЕ ЧВРСТА И НЕПОКОЛЕБЉИВА Боцан-Харченко: Нема прекида у развоју сарадње Москве и Београда

Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Što se tiče saradnje u širem smislu, kao prvo, nastavićemo sa istom aktivnošću politički dijalog. Jučerašnji telefonski razgovor naših predsednika je najbolja potvrda toga. Što se tiče konkretnih ekonomskih aspekata, ovde možemo da istaknemo dalji rad Ruskih železnica, dalji rad Gaspromnjefta, Energetskih mašina - rekao je on.

Kako je primetio diplomata, nema prekida u razvoju saradnje Moskve i Beograda.

Foto: Tanjug/Kremlin Pool Photo via AP

- Želim još jednom da istaknem da poslednjih meseci ne da ne stagniramo, čak nije bilo ni prekida u razvoju i realizaciji velikih projekata - nastavio je on.

- Srbija se, kao što je poznato, ne pridružuje zapadnim zemljama u uvođenju sankcija Rusiji. Pozicija Srbije je čvrsta, nepokolebljiva i danas, govoreći, nema nikakvih osnova da se misli da je rukovodstvo Srbije može korigovati.

- U mnogo čemu ovo nesvrstavanje sa antiruskim merama ima, rekao bih, moralnu i političku komponentu, takvu da ovde u Rusiji, uzimajući u obzir naše posebne veze, duhovnu sferu, bliskost među našim narodima, „u principu, ne mogu da zamisle kako Srbija može da deluje na strani onih koji vode rusofobičnu politiku“ - naglasio je Bocan-Harčenko.

DOGOVOR VUČIĆA I PUTINA: Topla i sigurna zima za građane Srbije

SRBIJA će imati toplu i sigurnu zimu budući da je država obezbedila dovoljne količine osnovnih životnih namirnica i da su robne rezerve pune, a obezbeđen je sa Rusijom povoljan aranžman za uvoz gasa za naredne tri godine. Za Srbiju će ostati cena koja se zasniva na stopostotnoj naftnoj formuli, tako da ćemo imati i dalje najpovoljniju cenu na evropskom tlu. U ovom trenutku to bi bilo tri puta manje, a zimi i 10 do 12 puta manje nego što će plaćati ostali u Evropi, za Srbiju će to biti od 340 do 350 dolara za 2,2 milijarde kubika.

Ovo je juče, nakon telefonskog razgovora sa šefom Rusije, obilazeći skladišta Republičke direkcije za robne rezerve u Beogradu, najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Kako je obećao, nijedan dan neće biti problema sa snabdevanjem građana, ma kako da se veštački izazivaju krize.

- Država mora u smutnim vremenima, a to je kada imate rat na tlu Evrope, da preuzme dizgine u svoje ruke, pokaže da je stabilna, sigurna, bezbedna i da ima snage da dovoljno robe i svega obezbedi za svoje građane - poručio je Vučić. - Važno je da pokažemo istinski domaćinski odnos i brigu za građane, da znaju da mogu da se oslone na svoju državu, koja gleda unapred šta može da se desi, a da budemo osigurani i bezbedni, uz očuvanje javnih finansija, ne ugrožavajući stopu javnog duga. Više o tome čitajte KLIKOM OVDE!

BONUS VIDEO:

Ambasador Rusije Bocan-Harčenko za Novosti o pritiscima na Srbiju da se priključi sankcijama Moskvi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)