VUČIĆ SA PATRIJARHOM: Pritisci će biti sve veći, ja ovo nikada nisam video - naše je da sačuvamo mir (VIDEO)

Novosti online

18. 05. 2022. u 13:39

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić ugostio je danas patrijarha srpskog Porfirija i episkope Srpske pravoslavne crkve, koji su se okupili na redovnom ovogodišnjem Arhijerejskom saboru SPC.

ВУЧИЋ СА ПАТРИЈАРХОМ: Притисци ће бити све већи, ја ово никада нисам видео - наше је да сачувамо мир (ВИДЕО)

Z.J.M.

Obraćanje predsednika Vučića

- Želim da vam se zahvalim što ste prihvatili da budete naši gosti i razgovaramo o važnim pitanjima. U razgovorima sa vama mnogo toga naučimo. Želim da vam se zahvalim na pažnji koju poklanjate državi. Najviše od svega nam treba mir, od koga ga dodatno tražiti ako ne od Boga - kazao je predsednik.

Foto: Zoran Jovanovic

- Srbija se nalazi u mnogo težoj situaciji nego što to izgleda danas. I kada biste izašli napolje, ne biste primetili bilo kakav problem i nema ga u ovom trenutku. A da li se ozbiljni i gradosnosni oblaci nadvijaju i nad našom zemljom - da. To ne krijem ni od naših građana i ne mogu ni od vas. Razgovarao sam sa mnogo svetskih lidera, neki predviđaju mnogo teže stanje nego pred Drugi svetski rat. Mi se nalazimo u specifičnoj situaciji po pitanju svih dešavanja na i oko Kosova i Metohije - dodao je predsednik i kazao da će pritisci biti sve veći. Ističe da će po pitanju Kosova biti sve teže sačuvati interese.

- Od dana kada je predsednik Rusije rekao na čemu zasniva intervenciju u Ukrajini u formalno-pravnom i političkom smislu, od tog trenutka sve zapadne sile rade na tome da ubrzano se reši kosovsko-metohijski čvor, sa ciljem da bi izbili argument iz ruke predsedniku Rusije - rekao je Vučić.

Foto: Zoran Jovanovic

- Što se nas tiče, mi vršimo sve pripreme kako bismo uradili sve što možemo. Dodatno se angažujemo i oko svega što se dešava oko Kosova i Metohije - rekao je Vučić.

Kaže da je imao mnogo sastanaka u vezi sa pripremama za zimu i da će teško biti ono što ljudi smatraju da se podrazumeva, da će biti dovoljno struje, nafte i gasa.

- Biće teže nego ikada - dodao je Vučić.

- Mi smo jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji, to nam pravi ogromne probleme, ti problemi biće sve veći - ističe predsednik.

- Pokušaćemo da sačuvamo mir i budućnost Srbije, ali i da sačuvamo život u Srbiji. Da će biti lako, neće. Ja ovo nikada nisam video, suočavamo se sa neviđenom histerijom, sve granice su pređene, diplomatija ne postoji. Niko nikoga ne želi da čuje. Naše je da pokušamo da sačuvamo našu zemlju i naš narod, da pokušamo da budemo jedinstveni u teškim vremenima. U septembru, oktobru biće nam potrebno više nego ikada. Sledi najteže vreme od 1945. godine i velika iskušenja - poručio je Vučić.

- O svim odlukama ćemo vas obavestiti. Radićemo sve da odluke koje budemo donosili donosimo u skladu sa interesima Srbije i građana, čuvaćemo mir, ali i sopstvene moralne vrednosti. Moja molba za vas, jer svuda gde ima crkve ima i naroda..., da nam pomognete da svi razumeju poziciju Srbije i da svi budemo jedinstveni - istakao je predsednik.

On je poželeo uspeh u radu Sinodu SPC i poručio da su Srbiji potrebni i najbolji odnosi sa makedonskim narodom.

Foto: Zoran Jovanovic

Obraćanje patrijarha Porfirija

Patrijarh Porfirije najpre se zahvalio na pozivu, kao i na toplim rečima dobrodošlice. Takođe, zahvalio se na precizno izloženom opisu stanja na globalnom planu, ali i poziciji Srbije.

- Svakoga dana budimo se sa pitanjem kada će doći do kraja sukoba u Ukrajini, da li to neko zna. Taj sukob je mnogo dublji, to nije samo geopolitički sukob, već sukob sistema vrednosti. Sukob civilizacija, sukob koji i nas dovodi u poziciju da moramo imati svoj stav - rekao je Porfirije.

Kako kaže, stav crkve je stav molitve Bogu za mir.

- Najbolji mogući put da se sa Bogom mirimo i tom procesu nikada nema kraja, jeste upravo put molitve. Zato i mi kao Sabor i kao crkva, pojedinci i episkopi, trudimo se da se obraćamo Bogu u svakoj prilici. Čovek ne može sam da uspostavi mir.

Patrijarh je istakao da se mole da mir što pre dođe na sve ljude sveta, na prostore Ukrajine, da se jezik oružja što pre zaustavi, a da započne razgovor i dijalog.

- Sukob na malom, sigurno je uvek i sukob na velikom - rekao je patrijarh.

On se zahvalio predsedniku na svemu što čini sa svoje pozicije, kao i na tome što se trudi da građanima Srbije ova kriza bude što blaža.

- U svakoj državi sveta ima i naših vernika i koliko je to do nas, mi se trudimo da pomognemo našem narodu - rekao je patrijarh srpski.

- Mir je nešto što je najdragocenije i najvažnije. Od našeg odnosa prema Bogu, smirenja, mira, zavisiće i naši odnosi međusobno. Mi kao Srpska pravoslavna crkva smo 55 godina imali raskol sa braćom iz Makedonije... Dao je Bog da uspostavimo jedinstvo, da se braća iz Makedonije vrate u jedinstvo sa nama. To vidim kao jedno čudo, zato smo blagodarni Bogu na tome. Crkva će biti uvek otvorena za svaku vrstu saradnje - kazao je patrijarh.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZELENE VEŠTINE U LJUDSKIM RESURSIMA: Zaštitimo životnu sredinu kroz svoj rad