ANA BRNABIĆ SA KAREN DONFRID : Evropske integracije i očuvanje mira od ključnog značaja za Srbiju

Tanjug

26. 04. 2022. u 22:09

PREDSEDNICA Vlade Republike Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je sa pomoćnicom državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za Evropu i Aziju Karen Donfrid o bilateralnoj saradnji dveju zemalja, dijalogu Beograda i Prištine, regionalnoj saradnji i procesu evropskih integracija.

АНА БРНАБИЋ СА КАРЕН ДОНФРИД : Европске интеграције и очување мира од кључног значаја за Србију

Foto: Tanjug

Brnabić je istakla da su proces evropskih integracija i očuvanje regionalnog mira i stabilnosti od ključnog značaja za Republiku Srbiju i da su mir i stabilnost suštinski važni za budućnost Zapadnog Balkana. Premijerka je govoreći o važnosti regionalne saradnje, istakla inicijativu Otvoreni Balkan kao dobar primer povezivanja svih građana regiona i pre svega mladih.

- Srbija je posvećena nastavku reformi u oblasti vladavine prava, a najvažniji deo tog posla urađen je usvajanjem ustavnih amandmana u januaru ove godine, što predstavlja preduslov za jačanje nezavisnosti i samostalnosti sudija i tužilaca - rekla je Brnabić.

Brnabić je dodala da je Vlada posvećena nastavku dijaloga i otvorenoj komunikaciji sa organizacijama civilnog društva i predstavnicima medija. Zaključeno je da je dalje jačanje i unapređenje ekonomske saradnje od važnosti za obe strane, kao i da su američke kompanije i investicije važne za Srbiju, naročito u oblasti IT i novih tehnologija.


Brnabić i Donfrid razgovarale su i o dijalogu Beograda i Prištine. Brnabić je naglasila da je Srbija otvorena i spremna za nastavak dijaloga i podsetila da Priština još uvek nije uradila ništa na formiranju Zajednice srpskih opština što je bilo dogovoreno Briselskim sporazumom još pre devet godina.

Brnabić je u razgovoru istakla dobru saradnju i komunikaciju sa KFOR-om, koja je naročito važna za Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji. Brnabić i Donfrid razgovarale su i o aktuelnim geopolitičkim temama.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)