TRAŽE SANKCIJE RUSIJI DA NAS GURNU U NATO: Diplomatski desant vašingtonskih zvaničnika krije opasnu zamku po našu zemlju

D. MILINKOVIĆ

21. 04. 2022. u 08:00

SVOJEVRSNI diplomatski "desant" Vašingtona na Srbiju se nastavlja, a sve sa ciljem da se Beograd natera da prekine veze sa Rusijom i Kinom i uvede sankcije Moskvi, čime bi naša zemlja praktično bila gurnuta "u zagrljaj" NATO, dok bi naše pozicije u borbi za Kosovo i Metohiju i interese Republike Srpske u Bosni i Hercegovini bile ozbiljno narušene.

ТРАЖЕ САНКЦИЈЕ РУСИЈИ ДА НАС ГУРНУ У НАТО: Дипломатски десант вашингтонских званичника крије опасну замку по нашу земљу

Foto Tanjug

Ovako sagovornici "Novosti" tumače poruke koje je senatorska trojka - Kris Marfi, Džin Šejhin i Tom Tilis - poslala tokom posete Srbiji, stavljajući u drugi plan normalizaciju odnosa sa Prištinom, a u fokus ukrajinsku krizu i našu saradnju sa Pekingom.

Sastanak američkih senatora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem bio je obojen očekivanjima da uvedemo sankcije Rusiji, ali su vašingtonske diplomate izrazile i zabrinutost jer je Srbija od Pekinga nedavno kupila ozbiljno naoružanje, misleći na kineski PVO raketni sistem FK-3, koji je odbrambenog karaktera.

Tako je Marfi rekao da Vašington razume istorijske odnose Srbije i Rusije, ali se nada da će Srbija zajedno sa ostalim demokratskim zemljama učestvovati u partnerstvu da se zaustavi "ničim izazvana invazija" Rusije na Ukrajinu. On je rekao da je razočaran time što nema više napretka u sprovođenju sporazuma u sklopu dijaloga Beograda i Prištine, i naglasio da će naredne nedelje u Prištini izvršiti pritisak na vladu privremenih prištinskih institucija da ispuni obećanja u vezi sa sporazumima.

- Brinem da razgovori koje imamo sa Srbijom u vezi sa Ukrajinom mogu da prevladaju nad veoma značajnim razgovorima koji treba da se nastave o budućim odnosima Srbije i Kosova - rekao je Marfi.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže, za "Novosti", da se u zahtevima SAD da se Srbija distancira od Rusije i Kine krije opasna zamka:

- U tom slučaju, naša zemlja bi kao "zrela voćka" pala u NATO košaru. Drugim rečima, našli bismo se u situaciji da više nemamo ni ekonomsku podršku od Kine, niti energetsku od Rusije, niti od obe sile za odbranu naših nacionalnih interesa. Tako bismo se potpuno prepustili Zapadu, koji bi do kraja izvršio otmicu Kosova i Republike Srpske. To je lukav način da nas nateraju da isečemo granu na kojoj sedimo a onda da nam uzmu sve. Reč je o perfidnoj igri, takozvanom bumerang efektu, gde nas teraju da se okrenemo od Rusije i Kine, što neće pogoditi ove dve zemlje, već nas.

Diplomatsku ofanzivu SAD Anđelković tumači time da Vašington sada koristi ukrajinsku krizu da na ovim prostorima završi sve ono što nisu uspeli u poslednje dve decenije - da zaokruže nezavisnost Kosova, oslabe RS i uvuku nas u NATO. Objašnjava da u američkoj administraciji očigledno preovlađuje mišljenje da je sada šansa da skupe plodove sukoba u Ukrajini i na drugim stranama sveta, pa i na Zapadnom Balkanu, pokušavajući da nateraju Srbiju da vodi politiku suprotnu njenim interesima.

Srđana Graovca, iz Centra za društvenu stabilnost, nisu iznenadile poruke senatora, ukazujući da je za Zapad pitanje svih pitanja ukrajinska kriza i kako će se ko u njoj opredeliti:

- Prioritet Vašingtona je da natera Srbiju da jasno stane uz Zapad. To što je Kosovo privremeno stavljeno u drugi plan je privremeni taktički potez. Vašington očigledno računa da bi nam Rusija, ako im uvedemo sankcije, okrenula leđa, kada je reč o odbrani KiM, pa bi tako jednim udarcem dvostruko profitirali. Međutim, po meni je to strateška greška, jer su i Rusija i Kina velike sile i odluke ne donose ad hok i vođene emocijama. Odnosno, ne znači da bi Rusija, ako bismo bili prinuđeni da se priključimo sankcijama protiv nje, automatski podržala ulazak Kosova u UN. Moskva tu ima stav da je to kršenje međunarodnog prava, to isto misli i Kina, zbog Tajvana.

U POSETU BEOGRADU DOLAZI I KAREN

PREMA nekim najavama, uskoro bi u posetu Beogradu trebalo da dođe i visoka zvaničnica Stejt departmenta Karen Donfrid, pomoćnica državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju. To jasno ukazuje da će se pritisci Vašingtona na Srbiju ne samo nastaviti već i intenzivirati.

- Dolazak senatora je očigledno samo uvod u žestoke pritiske koji će uslediti narednih meseci, s obzirom na to da je ukrajinska kriza ušla u novu fazu - poručuje Srđan Graovac.

BRNABIĆEVA: NIŠTA NISMO OBEĆALI

PREMIJERKA Ana Brnabić demantovala je u sredu spekulacije da je obećano da će nova Vlada Srbije odmah po formiranju uvesti sankcije Rusiji.

- Ništa nije obećano. Jedini principijelni naš stav, koji je usvojio Savet za nacionalnu bezbednost, jeste da smo protiv sankcija Rusiji, kao i da poštujemo teritorijalni integritet Ukrajine i smatramo pogrešnim kršenje tog integriteta. Svi ovi koji sada spekulišu da li će nova vlada morati da uvede sankcije i odluči se, to rade već devet godina i nikada se nisu naučili da brane svoje interese.

Ona ne krije da su pritisci ogromni, ali i ukazuje da je međunarodno pravo jasno, a to što ga sile sveta koriste kako im odgovara, to je drugo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (11)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a