NE MENJAMO POZICIJE PREMA BiH I RUSIJI: O čemu su razgovarali američki senatori sa predsednikom Vučićem

D. MILINKOVIĆ

19. 04. 2022. u 20:04

POZICIJE Srbije o ukrajinskoj krizi i ključnim regionalnim pitanjima ostaju iste: poštujemo teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kao i Republike Srpske unutar BiH, naš interes je očuvanje stabilnosti na Zapadnom Balkanu i jačanje saradnje u svim oblastima i ostajemo privrženi poštovanju načela međunarodnog prava, teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti država, o čemu svedoči i glasanje Beograda u Generalnoj skupštini UN i drugim međunarodnim telima.

НЕ МЕЊАМО ПОЗИЦИЈЕ ПРЕМА БиХ И РУСИЈИ: О чему су разговарали амерички сенатори са председником Вучићем

Foto Tanjug

Ove važne poruke preneo je u utorak predsednik Aleksandar Vučić tokom sastanka sa američkim senatorima Odbora za spoljne poslove Krisom Marfijem i Džin Šejhin, kao i senatorom Odbora za oružane snage Tomom Tilisom.

Predsednik Vučić je istakao da je unapređenje saradnje sa SAD jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije i naglasio da će trgovinska razmena ove godine dostići iznos od 1,2 milijarde dolara, što pokazuje značajan napredak u našim ekonomskim odnosima. Kao posebno uspešan primer regionalne saradnje istakao je inicijativu "Otvoreni Balkan".

Tokom razgovora sa američkim senatorima, predsednik Vučić je zahvalio na kontinuiranoj podršci Vašingtona putu Srbije ka punopravnom članstvu u EU:

- To je jedan od naših prioritetnih spoljnopolitičkih ciljeva i strateško opredeljenje Srbije.

Senatori SAD čestitali su predsedniku Vučiću pobedu na nedavno održanim izborima. Oni su naglasili značaj saradnje Srbije i SAD, istakavši da unapređenje odnosa dveju zemalja vodi jačanju ekonomske i političke saradnje.

Senator Marfi najavio je da će naredne nedelje u Prištini izvršiti pritisak na vladu, da ispuni obećanja data vezana za sporazum:

- Ali brinem da razgovori koje imamo sa Srbijom u vezi sa Ukrajinom mogu da prevladaju nad veoma značajnim razgovorima koji treba da se nastave o budućim odnosima Srbije i Kosova. Ono što je poterbno za dugoročni cilj, uslovi za priznanje postoje, potrebno je da obe strane te korake primene jer su oni već i ucrtani inicijalnim sporazumom.

Marfi je ocenio da Vašington razume istorijske odnose Srbije i Rusije, ali se nada da će Srbija zajedno sa ostalim demokratskim zemljama učestvovati u partnerstvu da se zaustavi "ničim izazvana invazija" Rusije na Ukrajinu.

Inače, senatori Šejhin i Marfi, iz redova demokrata, i pre dolaska u našu zemlju naglasili su da u Vašingtonu postoji značajan interes za pojačani američki angažman na Zapadnom Balkanu i pružanje ekonomske i svake druge podrške njegovim evropskim aspiracijama. Uticaj Kine i Rusije jedno je od pitanja koje posebno brine goste iz Amerike. Šejhinova je ranije iznela i ideje kako SAD mogu da se suprotstave tom uticaju, a među najvažnijima je ekonomska podrška regionu i smanjivanje zavisnosti država Zapadnog Balkana od ruskih energenata.

Osnivač Kongresa srpsko-američkog prijateljstva Vladimir Marinković kaže, za "Novosti", da su senatori koji su u poseti našoj zemlji sam vrh američke politike, da dolaze iz redova obe partije, demokrata i republikanaca, i da imaju odlične odnose sa Belom kućom i predsednikom SAD Džozefom Bajdenom lično:

- Reč je o vrlo uticajnim ljudima, posebno su to demokratski senatori Šejhin i Marfi, koji se inače do sada sedam-osam puta sastajao sa predsednikom Vučićem. Oni odlično poznaju prilike na Balkanu i ovde dolaze da pokažu da Vašington želi da pruži podršku Srbiji u daljim evropskim integracijama, da želi jačanje saradnje posebno u energetskom sektoru i IT industriji. To što je u delegaciji takođe veoma uticajan republikanski senator Tom Tilis šalje poruku da će američka administracija imati jedinstven stav prema Srbiji i regionu, da Vašington računa na našu zemlju i da je doživljava kao pouzdanog partnera.

I Ognjen Karanović, iz Centra za društvenu stabilnost, smatra da je poseta senatora SAD izuzetno važna, ali i da donosi jedan novi ton u američkoj politici prema Srbiji:

- Pritisci da uvedemo sankcije Rusiji su neprestani i od toga Zapad neće odustati. Ali, mislim i da su američki ambasador Kristofer Hil, ali i ostali vašingtonski zvaničnici kao iskusni političari svesni da nema potrebe da od nas stvaraju neprijatelja već uvažavaju suverenu poziciju naše države u odlučivanju.

DODIK: PUTIN NAJDOBRONAMERNIJI

SRPSKI član Predsedništva BiH Milorad Dodik, na tribini "Rat u Ukrajini - šta znači srpska neutralnost", u utorak je u Beogradu ponovio da RS neće uvoditi sankcije Rusiji i naveo da je ruski predsednik Vladimir Putin najpragmatičnija i najdobronamernija osoba sa kojom se sreo:

- Nikada nisam dobio nijedan zahtev od Rusa, za razliku od Zapada koji i kada pokloni 20.000, nešto traži zauzvrat.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)