INDIJANSKA UMETNOST STARA 2.000 GODINA: Otvoren legat Ante Ilića, diplomate i oficira za vezu Jovanke Broz

V.C.S.

25. 03. 2022. u 14:27

STO sedamnaest predmeta predkolumbijske umetnosti iz Peruua, starih između 600 i 2.800 godina, i 32 slike slavnih umetnika sa Haitija pokolonjene su Muzeju knjige i putovanja Udruženja Adligat, za legat ambasadora SFRJ, umetnika i arheologa Ante Ilića (1929 - 2010), koji je otvoren u četvrtak uveče.

ИНДИЈАНСКА УМЕТНОСТ СТАРА 2.000 ГОДИНА: Отворен легат Анте Илића, дипломате и  официра за везу Јованке Броз

Adligat

Milivoj Ilić, sin nekadašnjeg diplomate, kazao je da su umetnost i kolekcionarstvo bili očeva pasija:

- Svaki predmet nosi deo njegove duše. Srbija sada ima arheološku zbirku na kojoj mogu da joj pozavide i zapadne zemlje. Postoji nekoliko ćupova koje je otac lično iskopao iz grobnica, kao Indijana Džons, a jedanput sam i ja učestovovao.
Viktor Lazić, predsednik Adligata podsetio je na otvaranju da su pre tačno 23 godine, 24. marta, bombe prekinule skup budućih članova Adligata:
- Otvaramo ovaj legat sa željom da nam kultura bude jedina značajna bitka i pobeda u životu.

Adligat

Tekst potpisa

Diplomata i osnivač Adligata prof. Darko Tanasković primetio je da "ko dođe u Beograd, ima razloga i samo radi ove zbirke da dođe“, i dodao da bi bilo korisno ukoliko bi u Ministarstvu spoljnih poslova odlučili da periodično u Adligat zbog ovog legata dovode  one koji se spremaju za diplomatsku službu.

Tokom boravka u Peruu, šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, Ante Ilić se zainteresovao za predkolumbijsku kulturu i počeo da sakuplja predmete. Kuriozitet su komadi tkanine starih Inka, pretvoreni u umetnički triptih koji su sačinili arhitekte Lale Janjić, graditelj tornja na Avali, i Branko Aranđelović, uz asistenciju Ilića. Interesantna su i dva duvačka instrumenta stara između 1.500 i 2.000 godina.
Zbirka haićanske naivne umetnosti obuhvata 32 rada, među kojima slike poznatih umetnika Čarlsa Dufranka, Iva Lafontana, Fernanda Pjera, Alberoja Bazila... Kuriozitet je slika sa diplomatskog prijema u jugoslovenskog ambasadi u Karakasu i srpska posuda za kajmak koju je oslikao haićanski slikar.
U legatu se čuva i dokumentacija o Pokretu nesvrstanih zemalja, kao i fotografije putovanja sa Titom po Africi brodom "Galeb". Tu je i oklop retke i sada zaštićene kornjače iz Karipskog mora, kao i skulptura Huana de la Kruz Saavedre.
Ante Ilić je bio učesnik izgradnje Pokreta nesvrstanih, oficir za vezu Jovanke Broz tokom putovanja po zemljama Trećeg sveta, otpravnik poslova u Peruu, ambasador u Venecueli, Dominikanskoj republici i Haitiju...
V.C.S.

ANTRFILE

IZ PROTESTA PRAVOSLAVAC
U LEGATU je i dokumentacija vezana za boravak u egipatskom logoru El Šatu, gde je Ante dospeo pošto mu je otac Miho ubijen na Visu. Stradao je zbog podrške partizanima, ali i zato što je, kada su italijanski fašisti počeli prisilno da pokrštavaju Srbe, iz protesta prešao u pravoslavlje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju