NAMA JE ČOVEK NA PRVOM MESTU: Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke

D. MILINKOVIĆ

17. 03. 2022. u 10:27

U SAMOM nazivu naše liste "Ujedinjeni za pobedu Srbije" sadržan je i naš cilj i rezultat koji želimo postići na izborima. Srbija će pobediti ako na izborima smenimo političko krilo organizovanog kriminala.

НАМА ЈЕ ЧОВЕК  НА ПРВОМ МЕСТУ: Зоран Лутовац, председник Демократске странке

Foto Tanjug

Da li ćemo uspeti zavisiće od toga da li su građani koji čine većinu u Srbiji spremni da tu svoju volju iskažu 3. aprila. Mi ih ohrabrujemo da to učine odmah na svim nivoima da ne bismo to morali da radimo u više koraka.

Ovako Zoran Lutovac, predsednik Demokratske stranke koja na predstojećim izborima učestvuje na listi "Ujedinjeni za pobedu Srbije", odgovara na pitanje šta bi za njega bio uspeh 3. aprila.

Sa kakvim planom vaša koalicija izlazi pred birače i koji je to adut koji vas izdvaja u odnosu na vlast i druge opozicione liste?

- Vreme je da podignemo glavu i ispravimo kičmu. Srbiji danas kao nikad treba promena iz korena. Ne samo promena ljudi, nego i celog sistema: institucija, obrasca ponašanja, privrednog, pravnog i političkog sistema. Dakle, uvođenje reda u državu, pravde u društvo i odgovornosti u politiku. Čovek je na prvom mestu, a ne statistički podaci koji nas ubeđuju da živimo bolje nego što živimo. Iskorenjivanje siromaštva, a ne ubeđivanje građana da je siromaštvo normalno. Smanjenje nejednakosti, a ne enormno bogaćenje političke kaste oko vlasti i dalje siromašenje radnika i seljaka, pa u proseku pokazivati da nam ide dobro. Ne, njima ide dobro, a ne građanima Srbije. Vreme je da se to menja iz korena.

Foto Tanjug

Koji su konkretno vaši stavovi o Kosovu, ulasku Srbije u NATO i Srebrenici?

- Kosovo je po našem Ustavu i međunarodnom pravu sastavni deo Srbije. Naša država na KiM ima i legitimne interese i ljude kojima je Srbija otadžbina i jedina država koju priznaju. Niko nema pravo da odustane od tih ljudi i od legitimnih državnih i nacionalnih interesa. Nažalost, Kosovo je danas predmet trgovine između političkog vođstva u Prištini i vladajućeg režima u Beogradu. Umesto da se razgovara o sveobuhvatnoj saradnji, jedina tema je status. Što se tiče NATO i Srebrenice, poštujemo postojeće deklaracije usvojene u Narodnoj skupštini: Rezoluciju o zaštiti suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka Srbije iz 2007. godine, u kojoj se pod tačkom 5. proglašava i vojna neutralnost Srbije, kao i Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici u julu 1995. godine iz 2010. godine.

Od početne ideje da cela opozicija udruženo izađe na izbore došlo se do više kolona i predsedničkih kandidata - da li je to prednost ili otežavajući faktor u borbi za vlast?

- DS je podržala i inicirala svako smisleno okupljanje opozicije i učestvovala u stvaranju svih velikih opozicionih saveza od 2018. pa sve do danas. Mi danas imamo široki savez "Ujedinjeni za pobedu Srbije". Dakle, mi nismo jedna od kolona, nego široki savez. Taj savez je mogao biti i širi, i žao mi je što nije, ali i ovaj je sasvim dovoljno širok za sve one koji hoće snažnu političku alternativu ovom režimu i žele biti sigurni da njihov glas neće biti "bačen".

Ko su za vas prihvatljivi partneri sa kojima biste posle izbora mogli da pravite koalicije?

- Za DS i mene lično prihvatljivi su svi oni koji iskreno žele smenu sadašnjeg režima i promenu sistema upravljanja državom i društvom, a ne zamenu jedne autokratije drugom i jednog ekstremizma, ili kriminalnog klana, drugim.

SAMO PONOŠ IMA ŠANSE ZA DRUGI KRUG

JESTE li spremni da podržite predsedničkog kandidata neke druge opozicione stranke, ukoliko on uđe u drugi krug?

- Naravno da sam spreman, kada bi se to kojim slučajem desilo. Ipak, jedini koji ima šanse da uđe u drugi krug u ovom izbornom procesu je naš kandidat Zdravko Ponoš.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave