POČELI DA ŽIGOŠU I NOVINARE: Širom Evrope zabranjuje se rad ruskim medijima, a slični zahtevi čuju se i u Srbiji od "nezavisnih"

V. N.

01. 03. 2022. u 21:12

NEKI misle da su medijske slobode samo ako oni postoje! Ovim rečima je predsednik Aleksandar Vučić prokomentarisao zahteve da se zabrani rad portalu "Sputnjik" i televiziji "Raša tudej" i u Srbiji.

ПОЧЕЛИ ДА ЖИГОШУ И НОВИНАРЕ: Широм Европе забрањује се рад руским медијима, а слични захтеви чују се и у Србији од независних

Logo ruskih medija

- Neki od njih hoće sve nas koji drugačije mislimo da strpaju u logore, zabranjivali bi sve medije koji drugačije govore. Sve je to u redu. Sve to ljudi vide. Mnogi kad pričaju o medijskim slobodama misle da medijske slobode treba da budu takve da samo oni postoje, i niko drugi - rekao je Vučić.

Zahtevi za zabranom u Srbiji usledili su posle sugestije predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen, u nedelju. Predlog su odmah prihvatile SAD, Britanija i više evropskih zemalja. "Gugl Evropa" je ekspresno blokirao jutjub-kanale povezane sa RT i "Sputnjikom", a "Tviter" je saopštio da će početi da označava i otežava korisnicima da vide "tvitove o invaziji na Ukrajinu koji sadrže informacije koje potiču sa ruskih državnih medija kao što su RT i "Sputnjik".

Ovim povodom oglasio se i predsednik Skupštine Ivica Dačić. On je naveo da Zapad i EU godinama drže lekcije o medijskim slobodama, a "sada uvode brutalnu cenzuru kako bi širili mržnju protiv Rusije i ruskog naroda".

- Potpuno je neprihvatljivo gašenje "Sputnjika" i RT u zemljama koje bi neprekidno da izvoze svoje "demokratske slobode" širom sveta. Jesu li to evropski standardi koje bi trebalo da primenjujemo, da uvodimo surovu cenzuru?! Srbija to neće činiti i neće primenjivati te cenzorske i gotovo totalitarne ideje - kazao je Dačić.

Zabranu RT i "Sputnjika" u Srbiji zatražio je Slobodan Georgijev, novinar i direktor televizije "Njuzmaks Adrija". Na svom tviter-nalogu, uz tekst prenet iz "Gardijana", on je napisao: "Bravo. I Srbija bi trebalo da uradi isto."

Osim što su žigosani mediji koji prenose informacije ruske strane, počelo je i označavanje privatnih tviter-profila novinara koji rade za ruske medije. Tako se, na primer, na profilu novinara "Sputnjika" u Srbiji, koji se oglašava kao Marti Misterija (na slici), pojavila oznaka "Ruska država - povezani medij".

TUŽBA PROTIV KUSOVCA

PREDSEDNIK Udruženja novinara Crne Gore i dopisnik Srne iz Podgorice, Tihomir Burzanović, podneo je u utorak prijavu protiv novinara Srđana Kusovca. Kusovac je od Agencije za elektronske medije i Tužilaštva tražio da uklone "rusko-srpsku propagandu" i zabrane rad novinara koji izveštavaju za "destruktivne medije".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!