STOPAMA USTAŠA PROTIV RUSA: Dobrovoljci iz Hrvatske stigli na novi istočni front, kao i njihovi preci iz zloglasne NDH 1941.

B. SUBAŠIĆ

01. 03. 2022. u 09:51

PACOVSKI kanali kojima su ustaše i banderovci, ukrajinski nacisti, zajedno evakuisani na sigurno posle Drugog svetskog rata ponovo su otvoreni, ali u suprotnom smeru. Mediji izveštavaju da su hrvatski "dragovoljci" stigli na obnovljeni Istočni front, a izjave novih "legionara" zvuče kao parafraze uvodnika štampe NDH iz 1941. da "boljševike može odbaciti i uništiti samo ujedinjena Evropa pod vođstvom velesila Osovine". U današnjoj interpretaciji reč "boljševici" zamenjena je imenom Rusa, a Evropu na stari trag usmerava nova Osovina.

СТОПАМА УСТАША ПРОТИВ РУСА: Добровољци из Хрватске стигли на нови источни фронт, као и њихови преци из злогласне НДХ 1941.

Ustaše u uniformama Vermahta

- Nema ničega novog, reč je o antiruskoj histeriji Zapada koja traje od Napoleonovih ratova do danas. Svi nekadašnji Hitlerovi saveznici ponovo su na istoj strani, samo se vođa promenio. Današnji hrvatski "dragovoljci" koji hrle u rat protiv Rusa samo su nastavak 4.000 priča mladih dobrovoljaca 369. divizije NDH koji su se zaklinjali: "Prisižem Bogu svemogućem da ću u borbi protiv boljševizma sve zapovjedi Vrhovnog zapovjednika njemačke vojne sile Adolfa Hitlera izvršavati i da ću za ovu prisegu kao hrabar vojnik biti uvijek spreman i svoj život žrtvovati" - kaže istoričar dr Vladimir Dimitrijević.

Naučnici koji se usuđuju da se suprotstave aktuelnoj antiruskoj histeriji kažu da je problem mnogo ozbiljniji i stariji od Drugog svetskog rata.

- Reč je o istorijskom procesu dugog trajanja, sukobu civilizacija koji se uvek opravdava na isti način: Zapad kao "nosilac kulture" ima obavezu da civilizuje "varvarski Istok", obično ognjem i mačem. Svedoci smo sukoba takozvane zapadne civilizacije sa pravoslavnim Slovenima koji ima elemente verskog, krstaškog rata. Nije reč o nastavku Drugog svetskog rata, kada su za Hitlera problem bili Sloveni uopšte, sada je očigledno da su "problematični" samo pravoslavni Sloveni. Situacija se pre može porediti sa retorikom i napadom Austrougarske na Srbiju 1914. sa ciljem uništenja ne samo države već celokupnog identiteta jednog naroda, u aktuelnom slučaju - ruskog - kaže istoričar dr Aleksandar Raković.

Sagovornik "Novosti" podseća da ime Ukrajine potiče iz vremena Sovjetskog Saveza, a da se ona istorijski zvala Kijevska Rusija, Malorusija i Novorusija.

- Tokom veka trajanja SSSR izvedena je planska denacionalizacija, pa danas imate tri grupe ukrajinskog stanovništva, jednu svesnu ruskih korena, drugu koja se koleba i treću koja ih se odriče. Slično se sličnom raduje, pa je razumljivo saosećanje današnjih hrvatskih šovinista sa ukrajinskim. Novi "križari" se kao njihovi prethodnici iz NDH pridružuju neonacistima iz bataljona "Azov", jer ih povezuje problem identiteta.

PAVELIĆ PRED STALjINGRADOM

VOJNICI 369. divizije NDH istakli su se u borbama na Istočnom frontu, pa 1942. pred Staljingrad stiže i Ante Pavelić, kome feldmaršal Fridrih Paulus priređuje ručak i dodeljuje brojna odlikovanja "legionarima". Pavelić izjavljuje da je srećan što NDH učestvuje u "velikom europskom poduhvatu". Komandant hrvatskih dragovoljaca je bio bivši jugoslovenski oficir, potpukovnik Marko Mesić, rođak Stipe Mesića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (10)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave