I HRVATI KREĆU U UKRAJINU! Mobilizovane vojne snage - imaće specijalan zadatak tokom ukrajinske krize

Novosti onlajn

23. 02. 2022. u 16:53

KRIZA u Ukrajini se zahuktala, a oni su zatražili međunarodnu pomoć te zemlje nakon što je Rusija odlučila da prizna Donjeck i Lugansk.

И ХРВАТИ КРЕЋУ У УКРАЈИНУ! Мобилизоване војне снаге - имаће специјалан задатак током украјинске кризе

Foto: Tanjug

Prema pisanju Večernjeg lista, jedna od zemalja koje će uputiti pomoć Ukrajini je i Hrvatska, koja se nalazi na listi šest zemalja članica EU koje priskaču u pomoć mobilizacijom svojih vojnih sajber snaga za brzu akciju.

Hrvatski sajber-ratnici koji priskaču u pomoć Ukrajini deo su CRRT-a, tima za brzu akciju u sajber-prostoru, koji su osnovale Litvanija, Estonija, Hrvatska, Holandija, Poljska i Rumunija kao jedan od projekata unapređene saradnje u oblasti odbrane (PESCO) EU. .

Prema litvanskim odbrambenim izvorima, CRRT je aktiviran da pomogne ukrajinskim institucijama da se izbore sa rastućim sajber pretnjama. Ovo je prvi put da je ovaj novi evropski odbrambeni projekat aktiviran u realnim okolnostima.

U zahtevu za pomoć, ukrajinska vlada je rekla da očekuje da članovi CRRT-a budu fizički raspoređeni u Kijevu kako bi pomogli u odbrani ključnih kompjuterskih mreža i sistema ukrajinske vlade.

Međutim, trenutno nema potvrde da su zemlje članice CRRT-a pristale da fizički pošalju svoje vojne sajber stručnjake, niti da je Hrvatska pristala da pošalje svoje ljude u Kijev.

BONUS VIDEO: 

KRIZA KOJA BRINE CEO SVET: Da li će narasle tenzije oko Ukrajine eksplodirati u rat?

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (6)

NOVAK ĐOKOVIĆ OVO UOPŠTE NIJE HTEO! Poremetili se Noletovi planovi