KIJEV AMERICI KAO MONETA ZA POTKUSURIVANJE: Prof. Elena Meleškina sa Moskovskog državnog instituta za međunarodne odnose, za "Novosti"

D. VUJIČIĆ

27. 02. 2022. u 12:00

SAD igraju veliku geopolitičku igru u kojoj konfrontacija sa Rusijom nije poslednja stvar. Oni se i dalje pretvaraju da su glavni centar moći i da imaju mesijansku ulogu, kao što je to bilo nekada.

КИЈЕВ АМЕРИЦИ КАО МОНЕТА ЗА ПОТКУСУРИВАЊЕ: Проф. Елена Мелешкина са Московског државног института за међународне односе, за Новости

Foto Privatna arhiva

Mislim da je Ukrajina moneta za potkusurivanje u igri Amerike i možda bi Bajden bio spreman da pregovara sa Rusijom o ukrajinskim pitanjima u zamenu za neke druge ustupke.

Po svemu što vidimo, izgleda da američke vlasti ne mare previše za sudbinu Ukrajine.

Ovako Elena Meleškina, profesor Moskovskog državnog instituta za međunarodne odnose (MGIMO), za "Novosti" komentariše zašto su SAD i zapadne zemlje svesno gurale Ukrajinu u sukob sa Rusijom.

Profesorka Meleškina, koja je i glavni urednik naučnog časopisa "Političke nauke", objašnjava da kada se kaže "Zapad" to nije jedan konsolidovani akter, dodajući da nisu baš svi "gurali Kijev" u rat. Objašnjava da u zapadnoj Evropi vidi mnogo različitih interesa i igrača i svi oni se rukovode ne samo racionalnim interesima, već i stereotipima. Prema njenom mišljenju, Amerika tu igra veliku geopolitičku igru u kojoj konfrontacija sa Rusijom nije poslednja stvar i potez.

Govoreći o licemerju zapadnih sila koje su godinama ćutale o stradanjima i patnji naroda u Donjecku i Lugansku, prof. Meleškina ističe Zbignjeva Bžežinskog i njegovu knjigu "Velika šahovska tabla: američki primat i njeni geostrateški imperativi", gde on poredi međunarodnu politiku sa šahom:

- U stvarnosti, iza svake šahovske figure koja se pomera kriju se milioni ljudskih života i svaka politika koja to ne uzima u obzir je licemerna.

Profesorka iz Moskve kaže da, kao i svi Rusi, sa pažnjom prati akcije svoje države na teritoriji Ukrajine. Dodaje da postoji razlika između političke i humanitarne podrške Donjeckoj i Luganskoj republici i stanovništvu i vođenja rata na teritoriji druge, suverene države. Upozorava da se ratom narušava princip teritorijalnog integriteta i nemešanja sadržan u međunarodnom pravu i da se tako stvara osnov za mržnju i neprijateljstvo među narodima. Meleškina ukazuje da se već sad pominje cifra od 1,5 triliona rubalja iz budžetskih sredstava koji će biti izdvojeni za obnovu Donbasa.

- Od ovih para je moguće izgraditi raj u jednom ruskom regionu - kaže profesorka, uz napomenu da će troškovi sigurno biti i veći.

- Mislim da većina običnih Rusa ne želi sukobe, a što duže budu trajali, taj broj će rasti. Ipak, vrlo malo ljudi je spremno da aktivno govori i deluje protiv rata. Bilo je skupova širom Rusije na kojima se protestovalo protiv moguće intervencije u Ukrajini, ali učesnika nije bilo mnogo.

JASNA TRI CILjA VOJNE OPERACIJE

MELEŠKINA navodi da su proklamovana tri cilja vojnih operacija Rusije u susednoj zemlji jasna. Prvi je demilitarizacija i "denatifikacija" Ukrajine. Drugi je zaustavljanje napredovanja Alijanse na istok, treći bezbednost stanovnika Donjecke i Luganske republike i njihove nezavisnosti.

PREGOVORI

PROF. Meleškina ima jasan stav da svaki politički sukob mora da se rešava pregovorima:

- To naročito važi ako je u pitanju učešće moje zemlje u ratu. To je moj stav kao građanina i politikologa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

HELIKOPTERI POKAZALI SILU: Vojska Srbije ispunila sva očekivanja na Pešteru (VIDEO)