SEJDIJU OTKRIO TAJNU IGRU BEOGRADA 2008! Jeremić molio da tzv. Kosovo odloži proglašenje nezavisnosti da bi Tadić pobedio

Novosti online

10. 03. 2022. u 12:00

LIDER Narodne stranke Vuk Jeremić, dok je bio šef srpske diplomatije, molio je kosovske Albance da odlože objavljivanje nezavisnosti tzv. Kosova kako bi njegova Demokratska stranka i njen predsednik Boris Tadić 2008. godine osigurali izbornu pobedu u Srbiji i dobili novi predsednički mandat, otkrio je tadašnji predsednik tzv. Kosova Fatmir Sejdiju.

СЕЈДИЈУ ОТКРИО ТАЈНУ ИГРУ БЕОГРАДА 2008! Јеремић молио да тзв. Косово одложи проглашење независности да би Тадић победио

Foto: Tanjug

Sejdiju je, prisećajući se šta se dešavalo iza kulisa pred početak dijaloga Beograda i Prištine, govorio za KTV o molbi koju je uputio tadašnji ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, prenosi Koha. Bivši kosovski predsednik tvrdi da je Srbija već znala da će se pitanje tzv. Kosova okončati nezavisnošću.

- Imali smo potpuno različite pozicije u pristupu. Oni su imali deo sa Koštunicom, deo sa Tadićem. Obe strane su bile ubeđene da je pitanje tzv. Kosova završeno. Jeremić nam je na sastanku rekao da to ne saopštavamo dok se ne završe izbori i dok Tadić ne postane predsednik - ispričao je Sejdiju i ocenio da je, mimo ovoga, Jeremić imao veliku diplomatsku ofanzivu protiv tzv. Kosova.

Kako je objasnio, Jeremić je apelovao i praktično upozoravao islamske države da tzv. Kosovo podržava Zapad, a hrišćanske da je ono odskočna daska za radikalni islam.

Povodom Zajednice srpskih opština, Sejdiju je rekao da je i bivši specijalni izaslanik generalnog sekretara UN Marti Ahtisari imao stav da Zajednica opština sa srpskom većinom ne treba da bude ništa drugo do savetodavni mehanizam.

Podsetimo, Priština je proglasila nezavisno Kosovo 17. februara 2008, a predsednički izbori u Srbiji organizovani su 20. januara, odnosno 3. februara, kada je održan drugi krug u kojem je Tadić odneo tesnu pobedu nad Tomislavom Nikolićem.

Kurir.rs

BONUS VIDEO - NAŠA SVETINjA, MANASTIR VISOKI DEČANI: Od Svetog Save do granata i zaštite KFOR-a

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024