UZ DRUŠTVENE MREŽE NEMA VIŠE IZBORNE TIŠINE: Da li je zabrana kampanje 48 sati uoči izlaska na birališta prevaziđeno zakonsko pravilo

M. Stanojković

31. 01. 2022. u 10:00

PITANjE izmena i dopuna zakona kojima bi se predizborna tišina, koja je po mnogima "zaostavština" prošlih vremena, stavila van snage, ponovo je aktuelizovano i pred predstojeće izbore.

УЗ ДРУШТВЕНЕ МРЕЖЕ НЕМА ВИШЕ ИЗБОРНЕ ТИШИНЕ: Да ли је забрана кампање 48 сати уочи изласка на биралишта превазиђено законско правило

Foto D. Milovanović

Veliki broj političkih aktera i analitičara stava je da u eri društvenih mreža i digitalnih komunikacija ne postoji telo koje bi ispratilo sve predizborne aktivnosti na mrežama 48 sati uoči izbora i da one putem raznih kanala nađu put do birača. Jedni kao kompromisno rešenje predlažu skraćivanje tišine na dan pre izbora, a ima i ideja da se ona ograniči samo na biračko mesto.

Pre nekoliko dana pitanje izborne tišine ponovo je pokrenuo i poslanik SNS, advokat Vladimir Đukanović:

- Prilikom izmene izbornih zakona kandidujem jednu za koju verujem da bi se vlast i opozicija saglasile: ukinuti predizbornu tišinu ili je svesti samo na jedan dan. U eri društvenih mreža, izborna tišina je notorna budalaština.

Predsednica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Olivera Zekić za "Novosti" pojašnjava da takvi zahtevi za izmenu zakona nisu zvanično podnošeni i da o tome može da se raspravlja za neke naredne izbore.

- Sada nema vremena se obave izmene. Naš zakon ne prepoznaje portal kao elektronski medij, tako da ne možete sprečiti bilo koga da se oglašava na taj način. Moje lično mišljenje je da je institut predizborne tišine potpuno besmislen, jer se kampanja plasira na digitalnim medijima.

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković kaže nam da je izborna tišina imala smisao u "eri televizije":

- Nema monitoringa koji će se sprečiti slanje propagandnih poruka putem mejla, jutjub-kanala, "Instagrama". Stava sam da tišinu zato treba ukinuti.

I u zemljama u regionu, poput Crne Gore, predizborna tišina obavezna je samo 24 sata. U Britaniji i SAD, podseća Stanković, do poslednjeg trenutka traje bitka za glasove.

DANAS RAZGOVORI O MEDIJIMA

MEĐUSTRANAČKI dijalog sa delom opozicije nije još završen, danas će biti održan sastanak na kome će se raspravljati i o medijima. Do sada su dogovorene izmene koje se najviše odnose na kontrolu izbornog procesa, odnosno vanparlamentarna opozicija će dobiti veću kontrolu biračkih mesta, na koju nije imala pravo jer nije u Skupštini. Procena je da će najmanje 100.000 iz opozicije kontrolisati izborni proces 3. aprila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024