PREMIJERKA ZAPOČELA POSETU BRISELU: Brnabićeva na radnom doručku sa Mekalisterom (FOTO)

Tanjug

25. 01. 2022. u 08:48

PREDSEDNICA Vlade Srbije Ana Brnabić započela je jednodnevnu zvaničnu posetu Briselu radnim doručkom sa predsednikom Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom.

ПРЕМИЈЕРКА ЗАПОЧЕЛА ПОСЕТУ БРИСЕЛУ: Брнабићева на радном доручку са Мекалистером (ФОТО)

Foto: Tanjug

U nastavku dana Brnabićeva će predvoditi delegaciju Srbije na šestom sastanku Saveta za stabilizaciju i pridruživanje između EU i Srbije i održati bilateralne razgovore sa najvišim zvaničnicima EU.

Za 14.00 časova planirano je i zajedničko obraćenje medijima premijerke Srbije, šefa diplomatije EU Žozepa Borelja i evropskog komesara za proširenje Olivera Varhejija.

Radnom doručku sa nekadašnjim izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju, a sada predsedavajućim Odbora za spoljnu politiku Dejvidom Meklaisterom, prisustvuje i ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović, a to će biti prilika da se razmotri evrointegracioni proces Srbije, reforme koje zemlja sprovodi na putu ka EU, ali i ukupna situacija u regionu i Evropi.

Mekalister je juče ponovo izabran na čelo najuticajnijeg i najvećeg odbora Evropskog parlamenta.

Foto: Tanjug

 

Brnabićeva bi zatim trebalo da održi bilateralne razgovore sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhejijem i šefom diplomatije EU Žozepom Boreljom.

Oko podneva u Briselu je planiran i šesti sastanak Saveta za stabilizaciju i pridruživanje između EU i Srbije, na kome će biti razmotren opšti napredak Srbije u oblasti pristupnog procesa, unutrašnjih reformi, usklađivanju sa EU zakonima, ali i spoljnom i bezbednosnom politikom, regionalna saradnja, dijalog Beograda i Prištine kao i pregled opšte situacije na Zapadnom Balkanu.

Delegaciju Srbije na sastanku Saveta predvode premijerka Brnabić i ministarka Jadranka Joksimović, a ispred EU Žozep Borelj i Oliver Varheji.

Sastanak Saveta za stabilizaciju i pridruživanje sastoji se od dva dela - plenarnog, kome prisustvuju predstavnici država članica na nivou radnih grupa, i restriktivnog, na kome su samo čelnici delegacija.

Foto: Tanjug

 

U popodnevnim časovima Ana Brnabić u Briselu će se sastati sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, a zatim i sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

U sedištu Evropske komisije premijerka Srbije razgovaraće sa potpredsednikom Komisije Fransom Timermansom i komesarom za pravosuđe Didijeom Rejndersom.

Zvaničnu posetu Briselu Brnabićeva završava sastankom sa novoizabranom predsednicom Evropskog parlamenta Robertom Metsolom, nakon čega će se iz Brisela obratiti domaćim medijima.

BONUS VIDEO - PALMA U AMERICI: Ne treba mi ministarska funkcija da radim u interesu Srbije

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili