VAŽNA POSETA: Brnabićeva sutra u Briselu na sastanku Saveta za stabilizaciju

Tanjug

24. 01. 2022. u 10:15

PREMIJERKA Srbije Ana Brnabić predvodiće delegaciju Srbije na sastanku Saveta za stabilizaciju i pridruživanje između EU i Srbije, koji se 25. januara održava u Briselu.

ВАЖНА ПОСЕТА: Брнабићева сутра у Бриселу на састанку Савета за стабилизацију

Foto: Tanjug

Tokom jednodnevne zvanične posete, Brnabićeva će se sastati i sa svim najvišim zvaničnicima EU, uključujući i tri predsednika najvažnijih EU institucija- Evropske komisije, Evropskog saveta i Evropskog parlamenta.

Zvanična poseta premijerke Srbije Briselu počeće u utorak radnim doručkom sa predsedavajućim Odbora za spoljnopolitička pitanja Evropskog parlamenta i nekadašnjim izvestiocem za Srbiju Dejvidom Mekalisterom.

Nakon toga, Brnabićeva bi odvojeno trebalo da razgovara sa komesarom za proširenje EU Oliverom Varheljijem i šefom diplomatije EU Žozepom Boreljom, nakon čega je planiran sastanak Saveta za stabilizaciju i pridruživanje između Srbije i EU.

Premijerka Srbije i ministarka za evrointegracije Jadranka Joksimović predvodiće delegaciju Srbije na šestom sastanku Saveta za stabilizaciju i pridruživanje koji je planiran da počne u 11.30 časova u zgradi Saveta EU u Briselu.

Na čelu delegacije EU naći će se šef diplomatije Žozep Borelj i komesar za proširenje Oliver Varhelji.

Cilj sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje je pregled opšteg napretka Srbije u oblasti pristupnog procesa, unutrašnjih reformi, usklađivanju sa EU zakonima, ali i spoljnom i bezbednosnom politikom, regionalna saradnja, dijalog Beograda i Prištine kao i pregled opšte situacije na Zapadnom Balkanu.

Na sastanku će biti predstavljeni i dalji prioriteti kojima Srbija treba da se posveti i u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.

Oko 12.30 časova, između dva dela sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje, predviđeno je i zajedničko obraćanje medijima premijerke Srbije Ane Brnabić, šefa diplomatije EU Žozepa Borelja i komesara za proširenje Olivera Varheljija.

U popodnevnim časovima, Ana Brnabić sastaće se sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, a zatim i sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

U sedištu Evropske komisije premijerka Srbije razgovaraće sa potpredsednikom Komisije Fransom Timermansom i komesarom za pravosuđe Didijeom Rejndersom.

Zvaničnu posetu Briselu Brnabićeva završava sastankom sa novoizabranom predsednicom Evropskog parlamenta Robertom Metsolom, nakon čega će se iz Brisela obratiti domaćim medijima.

BONUS VIDEO - POLITIČKA KRIZA U CRNOJ GORI: Protest građana Nikšića

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

GLAVNA VEST U HRVATSKIM MEDIJIMA: Milanović se sprema za rat sa Srbijom