ZABRANA REFERENDUMA "VEŽBA" ZA 3. APRIL? Priština brutalno prekršila osnovna ljudska prava, Srbi sa KiM poručuju da će istrajati

D. Zečević - S. Rovčanin Tomković

16. 01. 2022. u 08:25

ZAUSTAVLjANjEM kamiona sa materijalom za glasanje na referendumu o promenama Ustava zakazanom za danas, na administrativnom prelazu Merdare kao i donošenje rezolucije o zabrani izjašnjavanja u parlamentu lažne države, kojom se Srbima oduzima jedno od osnovnih ljudskih prava - da glasaju, premijer privremenih prištinskih institucije Aljbin Kurti nastavio je niz radikalnih poteza prema našem življu na KiM.

ЗАБРАНА РЕФЕРЕНДУМА ВЕЖБА ЗА 3. АПРИЛ? Приштина брутално прекршила основна људска права, Срби са КиМ поручују да ће истрајати

Prelaz Merdare / Foto Kancelarija za KiM

I pored deklarativne saglasnosti EU, ambasadora Kvinte, kao i OEBS koji je do sada učestvovao u sprovođenjima svih izbora, predstavnik ove organizacije nije se pojavio na Merdaru, da u petak uveče preuzme dokumentaciju koja je trebalo da bude distribuirana na 140 biračkih mesta. Umesto njega, ispred kamiona se isprečila kosovska policija, a koordinator Republičke izborne komisije Marko Janković, kao i tri vozača su privedeni. Oni su posle nekoliko sati ispitivanja i maltretiranja pušteni, a kamioni su "predati carini".

Kao nastavak namere da se Srbima uskrate sva prava, skupština tzv. Kosova usvojila je u subotu i rezoluciju od osam tačaka kojom se zabranjuje održavanje referenduma. Po oceni direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića parlament privremenih institucija samouprave u Prištini ušao je u fazu otvorene konfrontacije sa srpskim narodom, što će imati nesagledive posledice:

- Neka Kurti i njegovi ekstremisti ne misle da će moći Srbima da zabrane da u budućnosti glasaju na KiM, posebno na izborima 3. aprila i da će uspeti ikoga da obeshrabre u borbi za opstanak i prava srpskog naroda u našoj južnoj pokrajini!

Predsednik Srpske liste Igor Simić rekao je na sednici, koju su kasnije poslanici Srba napustili, da parlament treba da simbolizuje demokratiju, a u pitanju je farsa i paradoks.

- Ovo je akt kojim se uskraćuju osnovna ljudska i demokratska prava srpskog naroda - istakao je Simić i naveo niz akcija protiv Srba, od upada ROSU na sever, do pokretanje neosnovanih sudskih procesa.

- Priština svojim ponašanjem pretvara Srbe u građane drugog reda, dok istovremeno govori da su svi građani jednaki, ali se postavlja pitanje kako su jednaki kad ih onemogućavate da glasaju - naveo je predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun. - Ono što me plaši je ponašanje OEBS, jer kako je moguće da se njihovi predstavnici ne pojave da preuzmu izborni materijal. To svakako nije primereno ponašanje, jer su oni ti koji daju konačnu ocenu izbora. OEBS tako Prištini omogućava preduzimanje akcija tokom kojih se pleni izborni materijal.

Drecun navodi da je Kurtiju ovo pokazna vežba za april i za izbore za predsednika i Skupštinu Srbije, jer "ako mu ovo sada prođe, uradiće to isto i na tim izborima".

JANKOVIĆ: ODUZELI NAM TELEFONE

KOORDINATOR Marko Janković rekao je da su ga inspektori u civilu ispitivali dva do tri sata u policijskoj stanici u Lužanima, a da su im odmah nakon privođenja oduzeti telefoni i rečeno da nemaju pravo na advokata. Dok su bili na prelazu Merdare, on je uspeo da javi u Beograd šta im se desilo.

- Tvrdio sam da dopremam materijal koji je usklađen sa zakonima Srbije, da je reč o referendumskom materijalu koji je trebalo, kao i svih prethodnih godina, da predam misiji OEBS, koji nas nisu čekali. Posle sat i po odvedeni smo u policijsku stanicu u Lužane - rekao je Janković, i dodao da su nakon ispitivanja uz policijsku pratnju vraćeni do Merdara.

OEBS: NIJE BILO SAGLASNOSTI

POVODOM održavanja referenduma misija OEBS navela je da "pažljivo prati dešavanja u odnosu na srpski referendum" odnosno da je "bila spremna da sprovede operaciju prikupljanja glasačkih listića", ali da je osnovni uslov za sprovođenje takve operacije saglasnost svih strana". Kako se navodi u saopštenju ove misije, u nedostatku saglasnosti svih strana, misija nije u stanju da sprovede operaciju takve veličine, koja treba da podrži najviše izborne standarde.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024