"NASTAVIĆE SE PRITISCI DA PRIZNAMO KOSOVO" Vulin: Destabilizacija Srbije cilj velikih sila i u 2022. godini

Tanjug

04. 01. 2022. u 11:10

MINISTAR unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin kaže da očekuje da će se u 2022. nastaviti pritisci na Srbiju da prizna Kosovo, odrekne se saveza i prijateljstva sa Kinom i Rusijom i dopusti reviziju Dejtonskog sporazuma.

НАСТАВИЋЕ СЕ ПРИТИСЦИ ДА ПРИЗНАМО КОСОВО Вулин: Дестабилизација Србије циљ великих сила и у 2022. години

Foto: MUP

- Od nas će se, kao i svih ovih godina, tražiti da priznamo Kosovo i da prestanemo da na bilo koji način, pod obrazloženjem nemešanja u unutrašnje odnose, zastupamo interese srpske zajednice bez obzira na to gde Srbi živeli - kaže Vulin za Tanjug.

Smatra da se pritisci mogu očekivati i zato što ulazimo u izbornu godinu, a velike sile, kaže, uvek pokušavaju da izazovu destabilizaciju Srbije.

- Cilj svakog mešanja međunarodne zajednice u naš politički život i izbore jeste rušenje Aleksandra Vučića ili bar njegovo slabljenje - smatra Vulin.

Ono što uliva nadu je, kako kaže, to što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokazao da je u stanju da izdrži sve te pritiske i podseća da Vučić nije hteo da uvede sankcije Rusiji ''po cenu političkog opstanka''.

- A šta bi bilo da je to uradio, kako bismo se ove zime grejali, pošto bi bio gas za nas i kako bi došao da nije napravljen gasovod zbog kojeg su predsedniku Vučiću pretili svi, od Evropljana do Amerikanaca. Zahvaljujući tom gasovodu i što nismo uveli sankcije mi danas imamo gas ne samo najjeftiniji u Evropi, nego i u dovoljnim količinama, a time niko ne može da se pohvali - ističe Vulin.

"Situacija u regionu zabrinjavajuća"

Ocenjujući situaciju u regionu kaže da je zabrinjavajuća, a da posebno brine inertnost i ćutanje međunarodne zajednice koja, kako kaže, ne želi mir i stabilnost na Balkanu i dopušta da se nastavi destabilizacija regiona, od pokušaja ukidanja Republike Srpske do stvaranja Velike Albanije.

Vulin kaže da brojni neodgovorni političari pokušavaju da promene stvari koje se ''ne smeju i ne mogu menjati'', kao što su, kaže, istina o jasenovačkom genocidu, stradanju srpskog naroda u Oluji i Bljesku, shvatanja srpskog naroda da u Srebrenici nije bio genocid..

- Ne možete da pretite srpskom narodu da ćete ukinuti Republiku Srpsku i da je to sasvim u redu. Ne možete Srbima u Crnoj Gori zabraniti da pišu svojim pismom, da imaju svoju crkvu i odlučuju sami o sebi. Ne možete da ne sprovodite Briselski sporazum na KiM. To me zabrinjava i zato nisam optimista - kaže Vulin.

Na pitanje da li vidi izlaz iz političke krize u BiH, Vulin ističe da među balkanskim narodima niko ne želi sukob, a Srbi pogotovo, ali smatra da je međunarodna zajednica neiskrena i da ne želi mir i stabilnost na ovim prostorima.

Ipak, ono što mu, kako kaže, uliva kakvu-takvu nadu je što su se u EU počeli javljati glasovi koji, primećuje Vulin, govore da treba razgovarati sa Srbima i da treba razmisliti o modifikaciji ili čak ukidanju Inckovog zakona koji je sve ovo i pokrenuo.

- Inckov zakon je bio osveta svim narodima u BiH. (Valentin) Incko nije zavoleo BiH, BiH nije zavolela njega, pa je nekoliko dana pre kraja mandata doneo zakon koji je duboko posvađao sva tri naroda. I ono malo rana što su zalečene, ponovo su se otvorile i počele da krvare. To je uradio namerno i planski, sa idejom da ostavi BiH potpuno destabilizovanu i nefunkcionalnu i da pokuša da od Srba napravi krivce za sve - smatra Vulin.

"Policija vodi računa o bezbednosti Srba na KiM"

Na konstataciju da su poslednjih meseci učestali upadi kosovskih jedinica ROSU u srpske sredine na KiM i pitanje kakva je procena naše policije o bezbednosti Srba u južnoj pokrajini i može li i šta srpska policija da učini na povećanju njihove bezbednosti, Vulin kaže da u skladu sa Rezolucijom 1244 policija nije fizički prisutna na KiM, ali da i te kako vodi računa o bezbednosti Srba koji žive na tom prostoru.

Dodaje da je MUP jedan od državnih organa koji je najviše u komunikaciji sa Srbima na KiM i podseća da su u centralnu Srbiju izmeštene policijske uprave sa prostora KiM.

- Bezbednosno pokrivamo prostor KiM i vodimo računa o onome što se tamo dešava. Uvek smo spremni da pomognemo, kao što se videlo kada je Kurti izveo specijalce na sever KiM i kada je naša Žandarmerija bila u pripravnosti da reaguje kad naredi predsednik Vučić. Informisani smo, znamo za Kurtijeve planove i najave različitih akcija koje su po pravilu usmerene samo na uznemiravanje srpskog stanovništva - kaže Vulin.

Dodaje da je na prostoru KiM, gde je uprava Prištine, ''endemski korumpirani prostor'' i da najveći deo kriminalnih narko-klanova i plaćenih ubica dolazi sa tog prostora.

- Jedino što svih ovih godina rade je što uhapse ponekog Srbina i uhapse ga, kao u Štrpcu, pod otužbom za korupciju. A sa kim su oni to korumpirani, je l' bio neki Šiptar u toj korupciji ili su Srbi to između sebe radili? Kad je Šiptar na Kosovu uhapšen zbog korupcije? Više ih je uhapšeno u Švajcarskoj, Nemačkoj i onda pričaju o borbi protiv kriminala - navodi Vulin.

BONUS VIDEO: VUČIĆ U PANČEVU: Predsednik na prezentaciji protivoklopnog sistema "kornet"

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)