BERIŠA LIČNO ZVAO HARADINAJA: Albanski ekstremisti spremaju proteste tokom Vučićeve posete Tirani

V. N.

19. 12. 2021. u 09:00

ALBANSKI ekstremisti, uz obilatu pomoć političara sa Kosova, spremaju za ponedeljak i utorak proteste protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji će tih dana boraviti u Tirani u okviru inicijative "Otvoreni Balkan" - saznaju "Novosti".

БЕРИША ЛИЧНО ЗВАО ХАРАДИНАЈА: Албански екстремисти спремају протесте током Вучићеве посете Тирани

Foto: AP Photo/Darko Vojinovic/Hektor Pustina/Visar Kryeziu

Prema našim izvorima, organizatori demonstracija su Sait Dolapi, bivši organizacioni sekretar tamošnje Demokratske stranke i Agron Kuličaj i Sali Lušaj, ljudi od najvećeg poverenja nekadašnjeg predsednika i premijera Saljija Beriše.

Naši dobro obavešteni sagovornici tvrde da je Beriša lično kontaktirao sa Ramušem Haradinajem kako bi na ovom protestu obezbedio prisustvo najmanje 100 osoba sa Kosova.

Zbog toga su juče u južnu srpsku pokrajinu otišli Lušaj i Dolapi da organizuju dolazak ekstremista sutra i prekosutra u Tiranu, a ovu operaciju podržava i aktuelni premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti.

Očekuje se da će ulazak biti organizovan preko Morine, iz Crne Gore i Severne Makedonije, kako ih policija ne bi vratila.

Podsećamo, albanski ekstremisti su protiv predsednika Vučića protestovali i 2019. godine, kada je bio u poseti Tirani kako bi se sa Edijem Ramom dogovorio o inicijativi "Otvoreni Balkan". Proteste je tada zvanično organizovala Kurtijeva stranka Samoopredeljenje, a protivnici dolaska predsednika Vučića na skup nosili su transparente sa zastavom "velike Albanije", skandirajući "UČK, UČK". Demonstranti su se tada čak i sukobili sa policijom, čime je ovaj skup i završen.

Inače, ranije juče u otvorenom pismu javnosti, koje su objavili Abcnews.al i "Gazeta ekspres", srpski predsednik Vučić i premijeri Albanije i Severne Makedonije, Edi Rama i Zoran Zaev, pozvali su sve u regionu da se pridruže inicijativi "Otvoreni Balkan".

- Koristimo ovu priliku da još jednom pozovemo sve naše susede da se okupe, da svojim građanima ponude pogodnosti koje mi nudimo našim - poručuje se u otvorenom pismu uoči skupa u Tirani. Lideri ističu da je njihova vizija da prevaziđu društvene, ekonomske i trgovinske prepreke koje usporavaju ekonomski rast regiona kroz ostvarivanje četiri osnovne slobode EU.

Naglašava se da kroz slobodu kretanja ljudi, robe, kapitala i usluga, saradnja može da podstakne trgovinu i ekonomski rast i tako olakša život građana. U otvorenom pismu ističe se da Evropa nije samo kontinent, već vizija, ali da su građani Zapadnog Balkana, kao sastavni deo kontinenta i te vizije, dugo bili izostavljeni. Ocenjuje se da je želja građana da postanu deo porodice EU s vremena na vreme ignorisana zbog unutrašnje politike zemalja članica, neispunjavanja datih obećanja i straha od budućnosti. To je, kako kažu, dovelo do frustracije, nestabilnosti, emigracije i nedostatka velikih investicija.

Podseća se da su već potpisani sporazumi koji omogućavaju građanima da slobodno rade u susednoj državi, koji smanjuju granične kontrole za prolaz robe i uspostavljaju mehanizme za slobodno putovanje građana tri zemlje kao što građani EU putuju između država članica. Takođe se ističe da je inicijativa "Otvoreni Balkan" pokazala efikasnost i korisnost i u teškim vremenima pandemije virusa korona.

UJEDINjENI OKO EKONOMIJE

- ČESTO optuživani da smo "bure baruta" u Evropi, mi kao odgovorni lideri ne možemo dozvoliti da se naš region vrati u noćne more prošlosti, dok EU nije u stanju da učini više za proširenje u ovoj fazi. Imamo svoje podele, ne slažemo se oko nekih političkih pitanja, ali se svi slažemo da su ekonomija i četiri osnovne slobode EU najbolji način da našem regionu damo nadu u trajni mir - navodi se u pismu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (17)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili