SRAMNA PRESUDA ZORANU ĐOKIĆU: Srbin iz Peći osuđen na 12 godina za navodni ratni zločin, reagovala Kancelarija za KiM

D.ZEČEVIĆ

15. 11. 2021. u 16:32

APELACIONI sud Kosova potvrdio je kaznu od 12 godina zatvora Zoranu Đokiću iz Peći kojeg je Osnovni sud u Prištini proglasio krivim za navodni ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

СРАМНА ПРЕСУДА ЗОРАНУ ЂОКИЋУ: Србин из Пећи осуђен на 12 година за наводни ратни злочин, реаговала Канцеларија за КиМ

Foto: D. Z.

Prema rečima advokata Ljubomira Pantovića, Đokić je presudom Osnovnog suda u Prištini 11. februara ove godine osuđen na 12 godina zatvora jer je počinio navodne zočine marta meseca 1999 godine u Peći.

- Na osnovu optužnice Đokić je osuđen jer je navodno učestvovao u psihičkom i fizičkom zlostavljanju i proterivanju Albanaca iz svojih kuća.Međutim, ne samo da nema dokaza za tako nešto već je Đokić do 2015 godine živeo na Kosovu.

Osim što je radio u više nevladinih organizacija, i čak dva ksoovska Ministarstva, on je svojevremeno prisustvovao službenom sastanku sa tadašnjom državnom sekretarom Hilari Klinton tokom njene posete Kosovu, što sigurno ne bi mogao da nije prošao brojne bezbednosne provere-opominje advokat Pantović koji revoltirnao ističe da “svaki Srbin osumnjučen za navodne ratne zločine nema šanse da dobije pravično suđenje” jer su kako ističe, kosovskim institucijama potrebni srpski ratni zločinci kako bi potvrdii priču albanskih političara.

I dok opominje da je za presudu saznao iz albanskih medija, advokat Pantović zaključuje da je na Kosovu postala praksa da se o nekoj presudi iako nepravednoj prvo obavesti javnost a tek potom optuženi i njegova odbrana.

-Ovakav način izricanja presuda je nedopustiv, jer albansko pravosuđe ima ogromnu potrebu da pokaže postojanje navodnih ratnih zločina a to mogu time što će više Srba osuditi bez obzira na nepostojanje dokaza.Čak je svojevremeno tokom izricanja prvostepene presude Đokiću tadašnja kosovska ministarka objavila na društvenoj mreži da je osuđen Srbin ratni zločinac, iako presuda nije bila pravosnažna-dodaje revoltirano advokat Pantović koji će na pomenutu presudu Đokiću uložiti vanredni pravni lek Vrhovnom sudu Kosova.

I dok opominje da Đokić sasvim sigurno ne bi živeo na Kosovu i odlaziou rodnu Peć da je počinio bilo kakav zločin, advokat Pantović napominje da je u toku dokaznog postupka dokazao da su u Peći do 1999 godine živela još dva čoveka sa istim imenom i prezimenom.Inače Đokić je uhapšen februara 2019 godine na adminitstrativnom prelazu Jarinje i od tada se nalazi u pritvoru.

Reagovala Kancelarija za KiM 

Presudu Zoranu Đokiću osudila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju iz koje takođe opominju da je o ovoj sramnoj presudu Đokićev branilac, koga je angažovala Kancelarija za Kosovo i Metohiju, obavešten iz medija, što ocenjuju nedopustivim.

- I iz ovoga proizilazi da se presude Srbima donose prema etničkom ključu i svrha im je da se kriminalizuje čitav jedan narod i napravi veštački balans sa zločinima takozvane OVK, čijim se liderima sudi u Hagu.-ističe se u saopštenju Kancelarije za KiM i dodaje da će Đokićev advokat iskoristiti mogućnost vanrednog pravnog leka i podneće zahtev za zaštitu zakonitosti, jer su Đokiću i tokom samog procesa povređena brojna prava, a tokom suđenja nijedan svedok ga nije prepoznao kao izvršioca.

-Ovakvim drakonskim kaznama pokušava se, ne samo da se Srbi oglase zločincima, već i da se svaki potencijalni povratnik odvrati od dolaska na Kosovo i Metohiju i iskoristi svoja prava.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju nastaviće da svim raspoloživim diplomatskim i pravnim sredstvima pruža pomoć i podršku svim Srbima kojima se sudi pred sudskim instancama u Prištini i to samo zato što nose srpsko ime i prezime, uključujući i slučaj Zorana Đokića - podvlači se u saopštenju Kancelarije za KIM.

BONUS VIDEO: KAKO PROVERITI RADNI STAŽ: Jelica Timotijević iz PIO fonda u novoj epizodi Ft1P

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024