VELIKO PRIZNANJE ZA VUČIĆA: Predsedniku uručen Veliki krst vožda Đorđa Stratimirovića (FOTO)

Tanjug

12. 11. 2021. u 11:37

PREDSTAVNICI Centra za razvoj Šajkaške uručili su danas predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću Veliki krst vožda Đorđa Stratimirovića.

ВЕЛИКО ПРИЗНАЊЕ ЗА ВУЧИЋА: Председнику уручен Велики крст вожда Ђорђа Стратимировића (ФОТО)

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Visoko priznanje, koje nosi ime po komandantu srpskih vojnih snaga za vreme revolucije u Austrougarskoj 1848. godine, Vučiću je uručio prof. Ivan Stratimirović, praunuk vožda Đorđa Stratimirovića.

Vučić je u zgradi Predsedništva Srbije razgovarao sa predstavnicima tog Centra, nakon čega mu je uručeno priznanje.

Đorđe Stratimirović, komandant srpske vojske 1848. godine u Austrougarskoj, srpski general koga su ondašnji Srbi od milja zvali vožd, potiče iz ugledne kuće veleposednika, porodice Stratimirović iz Kulpina, koja poreklo vodi iz Hercegovine.

Rođen je u Novom Sadu 7. februara 1822. godine, a sahranjen u Beču gde je preminuo 15. decembra 1908. godine.

Na inicijativu Centra za razvoj Šajkaške, a uz podršku potomaka porodice Stratimirović, njegovi posmrtni ostaci su 27. septembra ove godine preneti u Srbiju, u Sremske Karlovce i položeni u zemlji gde je rođen.

Šajkaška je geografski region u Srbiji, zauzima jugoistočni deo Bačke, i nalazi se između četiri opštine - Novi Sad, Titel, Žabalj i Srbobran, a objedinjuje 14 naseljenih mesta.

Centar za razvoj Šajkaške, kako se navodi na njihovom zvaničnom sajtu, predstavlja platformu za unapređenje ekonomskog, kulturnog i socijalnog tkiva Šajkaške oblasti sa posebnim naglaskom na jačanje konkurentnosti, delotvorno obrazovanje i osposobljavanje omladine, stvaranje novih radnih mesta.

BONUS VIDEO: VELIKO IZNENAĐENjE NA SAMITU U GLAZGOVU: Pogledajte kako je najavljen predsednik Aleksandar Vučić

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (22)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!