DIJASPORA CRNOGORACA, ALBANCA I BOŠNJAKA PISALA BLINKENU: Žale se na Vučića, traže da SAD bude gazda na Balkanu

Novosti online

12. 10. 2021. u 07:34

ORGANIZACIJE i predstavnici crnogorske, albanske i bosanske dijaspore u SAD pozvali su čelnike Kongresa i administraciju američkog predsednika Džozefa Bajdena da, kako su naveli, odmah preduzmu korake za suzbijanje pokušaja Vlade Srbije da potkopa mir i sigurnost u regionu.

ДИЈАСПОРА ЦРНОГОРАЦА, АЛБАНЦА И БОШЊАКА ПИСАЛА БЛИНКЕНУ: Жале се на Вучића, траже да САД буде газда на Балкану

Foto: Printskrin Youtube/RafalCwiok

Oni su u otvorenom pismu članovima Odbora Predstavničkog doma SAD za spoljne odnose, američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu i pomoćniku predsednika za pitanja  nacionalne sigurnosti Džejku Salivenu, poručili da je hitno potreban povratak američkog liderstva na Zapadnom Balkanu. 

Predstavnici crnogorske, ali i bosanske i albanske dijaspore u SAD istakli su da se Beogradu mora poslati snažan signal da se više nikada neće dozvoliti da upotreba sile diktira prirodu i pravac politike Zapadnog Balkana. 

Lideri albansko-američke, bosansko-američke i crnogorsko-američke zajednice kazali su da se tokom septembra ove godine svedočilo nizu alarmantnih eskalirajućih pretnji regionalnoj sigurnosti i stabilnosti od strane vlade Aleksandra Vučića iz Beograda. 

Oni su pozvali američke lidere da proširenje NATO na region postave kao prioritet. 

- Uključivanje ova dva politička društva u atlanski savez definitivno bi sprečilo pretnju srpske (ili ruske) agresije i konačno omogućila da društveno-ekonomski prioriteti dođu u prvi plan - navodi se u pismu i dodaje da su njihove organizacije preduzele ovaj istorijski zajednički apel jer je pretnja toliko velika da su prepoznali da samo kolektivna akcija može da spreči Vučićev režim da ostvari "najzlokobnije spletke".

- Ukratko, uvereni smo da će se, ako ne dođe do povratka američkog vođstva i primata na Zapadnom Balkanu, vlada Srbije osećati ohrabrenom da dodatno rasplamsa regionalne tenzije s ciljem da nastali haos iskoristi za postizanje svoji geopolitičkih ciljeva upotrebom sile - poručili su predsedavajući dijaspore.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO: 

DRAMA U VAŠINGTONU: Evakuisan Kapitol zbog jezive pretnje

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (15)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024