JEDNAKOST DRŽAVA I DALJE JE PUSTI SAN: Poruke sa Samita nesvrstanih u Beogradu ukazale da su mnogi ideali pokreta još neostvareni

S. ROVČANIN TOMKOVIĆ - D. MILINKOVIĆ

12. 10. 2021. u 08:00

BORBA protiv nejednakosti, jedan od glavnih principa Pokreta nesvrstanih utemeljen u deklaraciji pre šest decenija, i danas je aktuelan. Jednakost među državama i dalje je neostvaren cilj.

ЈЕДНАКОСТ ДРЖАВА И ДАЉЕ ЈЕ ПУСТИ САН: Поруке са Самита несврстаних у Београду указале да су многи идеали покрета још неостварени

Foto Tanjug

Na to su u ponedeljak u Beogradu, na Samitu nesvrstanih koji se održava povodom 60 godina osnivanja ovog pokreta u našoj prestonici, ukazali predstavnici više od polovine zemalja sveta.

Predsednici, premijeri, ministri spoljnih poslova iz više od 100 država poručili su da su izazovi novi - borba protiv korone, nuklearnog oružja i zagađenosti vazduha, ali je podela na siromašne i bogate ostala ista.

Goste su na Beogradskom sajmu dočekali domaćini predsednik Aleksandar Vučić, šef spoljnih poslova Nikola Selaković i njegov kolega iz Azerbejdžana Džejhun Bajramov, zemlje koja predsedava Pokretom nesvrstanih.

Skup je otvorio predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev, koji je putem video-linka rekao da Samit danas pokazuje spremnost Srbije da nastavi tradiciju:

- Od osnivanja, Pokret nesvrstanih je igrao veliku ulogu u održavanju mira i čuvanju solidarnosti u svetu. Poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, kao i nemešanje u unutrašnje poslove drugih zemalja je najvažniji princip nesvrstanih.

Prema rečima generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Guteresa, Pokret nesvrstanih ima ključnu ulogu u svetu. On je ukazao na globalne izazove bez presedana, sa kojima se čovečanstvo suočava i planove za njihovo rešavanje.

- Neophodno je da se poveća procenat vakcinisanih u svetu, da se pojačaju aktivnosti u borbi protiv klimatskih promena. Pozivam i na ukidanje i uništavanje nuklearnog oružja i oružja za masovno uništenje. Već dugo pokušavamo da proguramo plan globalne vakcinacije. Zbog neujednačene distribucije vakcina dolazi do smrti ogromnog broja ljudi. Želimo da stanovnike svih zemalja dovedemo do visokog procenta vakcinisanosti - poručio je Guteres i dodao da je značajno rešavanje pitanja otplaćivanja i otpisivanja dugova za zemlje s niskim prihodima jer dužnički odnosi dovode države u teške situacije.

Foto Z. Jovanović

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov istakao je da su načela nesvrstanih u aktuelnom svetu veoma potrebna:

- Pokret je pre 60 godina poslao poruku da nema alternative mirnom prevazilaženju izazova. Ne smeju se zaboraviti principi UN i moraju se izbegavati dvostruki standardi. Neophodno je boriti se za zaštitu ljudskih prava i terorizma, protiv neokolinijalizma.

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik podsetio je da je svet prošao kroz jednu od najvećih kriza modernog doba prouzrokovanu širenjem virusa korona:

- Ta situacija je pokazala slabost velikih i naizgled uređenih sistema poput Evropske unije, ali i Svetske zdravstvene organizacije, koji su se potpuno urušili pred navalom problema i pritom potpuno zaboravili na male zemlje koje su izvan navedenog sistema. Pokušaji da se pravovremeno obezbede medicinska sredstva i oprema pretvorili su se u bespoštednu borbu, na štetu manjih i siromašnih, kao da svi životi ne vrede isto.

Kako je naglasio ni BiH nije pošteđena problema sa kojima se suočava svet - stalna eskalacija političkih i vojnih sukoba, migrantska kriza, terorizam, siromaštvo, klimatske promene...

- BiH je zemlja pod protektoratom SAD, dela evropskih zemalja, Japana i Kanade, udruženih u nameri da njihova rešenja nametnu ljudima u BiH. Nerazumevanje i uplitanje međunarodnih aktera, mahom razvijenih zapadnoevropskih zemalja i svetskih sila, u unutrašnje prilike u BiH i regionu, dupli standardi koji su primenjivani kako devedesetih tako i danas, doveli su našu zemlju do ruba raspada. Uporno osuđivanje samo jednog naroda, srpskog, jedna je od prepreka istinskom pomirenju Srba i Bošnjaka - istakao je Dodik i dodao da je BiH nametnut visoki predstavnik, iako nema odluke Saveta bezbednosti da radi u toj državi.

Premijer Alžira Ajmen Benabderahman poručio je da je pre 60 godina ostavljen jedan zavet i da on još traje. Zato su, kako je istakao, nesvrstani sada potrebni više nego ranije.

- Pokret je podržavao stav da nema okupacije druge zemlje i da svaka država ima pravo na budućnost i prosperitet. Sve zemlje moraju da poštuju međunarodno pravo, ljudska prava, imaju pravo da odlučuju o svojoj sudbini - rekao je Benabderahman i dodao da Palestinci imaju pravo na odlučivanje.

Nije bio jedini. Više predstavnika zemalja podržalo je pravo Palestine da ima državu.

Na marginama samita, u ponedeljak je održan i Biznis forum, u organizaciji Privredne komore Srbije.

Foto Tanjug

U PARKU 60 NOVIH SADNICA

U BEOGRADSKOM Parku prijateljstva, premijerka Srbije Ana Brnabić, ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i učesnici samita simbolično su zasadili 60 sadnica drveća, a povodom šest decenija od osnivanja Pokreta nesvrstanih. Oni su se upisali u knjigu "Park prijateljstva".

Ideja za formiranje Parka prijateljstva memorijalnog karaktera potekla je od Mladih gorana koji su u znak održavanja Prve konferencije nesvrstanih u Beogradu 1961, doneli odluku da se osnuje spomen-park kao simbol borbe za mir i jednakost svih naroda.

ULAZAK UZ TESTIRANjE

NA samitu je učestvovalo više od 4.000 ljudi, a događaj je pratilo oko 350 predstavnika medija. Svi članovi delegacija, organizatori, novinari bili su testirani na virus korona, a ulaz na Beogradski sajam nije bio moguć bez negativnog PCR testa. Kako saznajemo, nekoliko gostiju je bilo pozitivno.

Foto Z: Jovanović

ŠLjAŠTEĆE DAME IZ GANE

POSEBAN "šmek" skupu nesvrstanih dala su i odela učesnika. Brojni predstavnici došli su u tradicionalnoj odeći karakterističnoj za države iz kojih dolaze. Tako su dame iz Surinama i Gane plenile haljinama jarkih boja, dok je predstavnica Vijetnama bila u svedenijoj varijanti. Odabrala je svilenu haljinu nežne boje. Upečatljiv šal nosio je predstavnik Zimbabvea. Većina delegata došla je klasično odevena, muškarci u odelima, uz kravate, dame u kompletima.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju