AMBASADOR BOCAN HARČENKO: "Moskva je zabrinuta zbog situacije na Kosmetu, Srbija ima punu podršku Rusije"

Tanjug

26. 09. 2021. u 14:47

AMBASADOR Ruske Federacije Aleksandar Bocan Harčenko, koji se sastao sa ministrom odbrane Nebojšom Stefanovićem tokom obilaska garnizona u Raški i jedinica kojima je povišena borbena gotovost zbog krize na severu Kosova i Metohije, izrazio je podršku Rusije stavu Beograda koji je usmeren ka deeskalaciji situacije na KiM.

АМБАСАДОР БОЦАН ХАРЧЕНКО: Москва је забринута због ситуације на Космету, Србија има пуну подршку Русије

Foto: G.Šljivić

- Kod nas u Moskvi ta situacija izaziva veoma veliku zabrinutost - rekao je ambasador Rusije.

Bocan Harčenko je dodao da je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sastanku Saveta za nacionalnu bezbednost formulisao put i niz koraka koji bi rešili nastalu situaciju i koji bi razvili normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, što Rusija takođe podržava.

Odgovornost na Prištini

Ambasador je ukazao da je odgovornost za nastalu situaciju na privremenim institucijama u Prištini, i da gomilanje snaga na prelazima predstavlja kršenje i neispunjavanje sporazuma koji su ranije potpisani.

On je dodao da su na delu provokacije i pretnje upućene na terenu Srbima koji žive na KiM.

Ambasador Rusije je ukazao da u dijalogu sa Beogradom kod Prištine nema nijednog znaka za traženjem kompromisa što pokazuje opasnu liniju Prištine i pritisak koji vrši na Srbe, a što može izazvati nove sukobe.

Bocan Harčenko je ukazao i da postoji čudan, ali štetan stav zapadnih partnera i SAD koji zatvaraju oči pred nastalom situacijom, a razlog za to su stari dvostruki aršini, a sada vidimo, kako je naveo, i višestruke aršine, pri čemu se i Priština i Beograd pozivaju na uzdržanost i deeskalaciju.

Pri tom se sa srpske strane ne pravi nijedna provokacija, a ponašanje Beograda je suzdržano, istakao je ruski zvaničnik.

Bocan Harčenko je zaključio da se ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov trenutno nalazi u Njujorku i da je ubeđen da će on iskoristiti svoj položaj i poziciju Rusije u UN u cilju smirivanja situacije na zasedanju generalne Skupštine svetske organizacije.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju