SRPSKO UJEDINJENJE - SUPERIORNA IDEJA: Istoričar Aleksandar Raković na HRT-u o konceptu oko kog se digla velika prašina

Novosti online

25. 09. 2021. u 17:13

SRPSKI istoričar dr Aleksandar Raković, naučni savetnik u Institutu za noviju istoriju Srbije, rekao je za Hrvatsku radioteleviziju (HRT) da je srpsko ujedinjenje sasvim legitimna i legalna ideja i da je njegov stav, kao profesionalnog istoričara i srpskog rodoljuba, kako je reč o superiornoj ideji.

СРПСКО УЈЕДИЊЕЊЕ - СУПЕРИОРНА ИДЕЈА: Историчар Александар Раковић на ХРТ-у о концепту око ког се дигла велика прашина

Foto: Printskrin TV HRT

Aleksandar Raković, za kog je HRT objavio da ga „smatraju ideologom srpskog svijeta“ kazao je da srpsko ujedinjenje treba da obuhvati Srbiju, Crnu Goru i Republiku Srpsku i da je o tome počeo da govori još 2013, piše u svojim knjigama od 2015. a da je sredinom 2020. u Politici objasnio šta znači novo tumačenje pojma srpskog sveta.

Raković je o tom konceptu, u državnoj politici Republike Srbije, kako god da se zove, rekao da se razlikuju modeli.

- Ako bih protumačio Vučićev model srpskog sveta, bila bi reč o kulturnom povezivanju. Za razliku od Vulinovog, koji je jasno definisan kao državno povezivanje. Dakle, srpski svet nije koncept koji je jednoznačan ili striktan - smatra on.

Kada je reč o Crnoj Gori, Raković je za HRT naglasio da Crnu Goru smatramo istorijskom državom srpskog naroda, ona je to bila tokom svog postojanja. 

- I kod samih Crnogoraca u ključnom istorijskom trenutku jedino pitanje bilo je hoće li Crna Gora biti deo Srbije, a što je zagovarao Petar II Petrović Njegoš, crnogorski mitropolit i srpski ideolog. I on je govorio o Srbiji od Dunava do mora - rekao je Raković.

Pritom, o odnosu sadašnjeg stanovništva Cetinja prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Raković je rekao da se radio o radikanlnom preobražaju identiteta naroda koji živi na Cetinju.

- Njihovi preci nekada su bili najbolji Srbi. Cetinje je nekada bilo prestonica jedne od srpskih država, sada je situacija potpuno drugačija - objasnio je istoričar.

Što se tiče Republike Srpske, Raković je za HRT posebno podvukao da narod u Republici Srpskoj želi da bude uz Srbiju.

- Mi smo jedan narod. Narod u Republici Srpskoj želi da bude uz Srbiju, a ne želi da bude deo BiH. Dakle, to je pitanje aksiom trenutne situacije u BiH. I taj aksiom se neće promeniti. BiH može da opstane kao nametnuto rešenje ili protektorat, ali ne kao država koju neko voli - izjavio je on.

Raković je za HRT zaključio da dolazi vreme kada će međunarodna zajednica prihvatiti prekompoziciju nametnutih granica jer „ima vrlo glasnih govorkanja da je iza slovenačkog nonpejpra stajala Francuska“ pa je već sada pitanje šta bi ko prihvatio a šta ne bi prihvatio jer „na postjugoslovenskom prostoru treba pronaći pravična rešenja“.

BONUS VIDEO: "TAJ ĆE SNAJPER NAŠ DA BUDE!" Pogledajte kako su mladi Srbi dočekali smenu straže ROSU

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)