ISTORIČAR prof. dr Srđa Trifković izjavio je na okruglom stolu na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci o vojnoj neutralnosti da se zalaže za obavezni vojni rok.

Mito

18.09.2021. 12:16

Jedan podatak koji ide na vodu da se vrati vojni rok. Kada se raspadala SFRJ u Srbiji je bilo teško organizovati mobilizaciju. Kada je NATO napao SRJ odaziv je bio takav da se odmah javilo oko 500000 ljudi i tu je privremeno zaustavljeno. Protivnik sam ratova, ali zbog bezbednosti Srbije treba uvesti vojni rok (a ova tematika mi je odlično poznata), kako bi recimo za tri meseca (po meni dovoljno) uveli klince u ovu problematiku. Koristi bi bile višestruke, pošto bi se deca naučila od banalnih stvari, reda i discipline (ustajanje, doručak, ručak, večera i povečerje u isto vreme), nameštanja kreveta, a ne da to radi mama ili tata, do upoznavanja sa osnovnim pešadijskim naoružanjem (dovoljno mesec dana), a u ostala dva meseca specijalistička obuka. Ako se cela generacija podeli u 6 celina (npr prva u januaru, druga u martu kako bi bilo mesec ili 15 dana preklapanja) do kraja godine celo godište bi prošlo obuku. S poštovanjem

Mile

22.09.2021. 18:32

Ја сам за то, да се служи војни рок од 6-12 месеци зависно.Тоје једна обавеза према поштовању отаџбине.Ништа лоше,само човек научи дисциплину и да може сам о себи позитивно да размишља.