ĐORĐEVIĆ O VUČIĆEVOM UČEŠĆU NA BLEDSKOM STRATEŠKOM FORUMU: Politika koju predsednik vodi prepoznata je u pozitivnom svetlu u Evropi

Novosti onlajn

02. 09. 2021. u 15:31

ZORAN Đorđević, član predsedništva SNS-a, oglasio se povodom učešća predsednika Srbije Aleksandra Vučića na 16. Bledskom strateškom forumu.

ЂОРЂЕВИЋ О ВУЧИЋЕВОМ УЧЕШЋУ НА БЛЕДСКОМ СТРАТЕШКОМ ФОРУМУ: Политика коју председник води препозната је у позитивном светлу у Европи

Foto: Z. Jovanović

- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovao je na 16. Bledskom strateškom forumu kao jedini predstavnik neke države koja nije članica EU, što već samo po sebi govori o uvažavanju Republike Srbije i predsednika lično, kao i o tome da politika koju predsednik osmišljava, kreira i sprovodi biva prepoznata u pozitivnom svetlu u Evropi, daje rezultate i svakodnevno menja, na bolje, sliku o našoj državi.

Predsednikova obraćanja, stavovi koje je izneo i ocene koje je dao o trenutnoj, aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji, ne samo u Srbiji i ne samo na području Zapadnog Balkana, izazvali su veliku medijsku pažnju, a brojni razgovori koje je vodio na marginama Foruma sa evropskim zvaničnicima su, na osnovu izjava predsednika i njegovih sagovornika, bili iskreni i, u političkom smislu pre svega - sadržajni, čak i u trenucima kada su, po svojoj otvorenosti i zasnovanosti na argumentima iz realne političke stvarnosti, svedočili o tome da postoje i određene razlike u shvatanjima načina i brzine na koji Srbija sprovodi svoj proces priključenja EU.

Srbija je, konstatovao je predsednik, podigla svoj nivo usaglašenosti sa spoljnopolitičkim odlukama EU na 63%, ali Srbija, naglasio je on, kao suverena, nezavisna i demokratska zemlja, pre svega mora da vodi računa o svojim državnim i nacionalnim interesima, od kojih je, svakako, pridruživanje EU jedan od prioritetnih, pored onog najvažnijeg - obezbeđivanja ekonomskog napretka i razvitka i poboljšanja standarda života građana.

Takođe, u predsednikovim obraćanjima, posebno mesto je pripalo afirmaciji projekta Otvoreni Balkan, odličnih rezultata koje je ta inicijativa već postigla, kao i mogućnostima koje ona u prespektivi pruža i koje će, bar što se onih koji su inicijativu prihvatili, u vrlo bliskoj budućnosti doneti mnoge benefite svima koji u tome učestvuju.

Ono što posebno potvrđuje opravdanost, ali i potrebu, ovakve forme regionalne saradnje jeste činjenica da sve moćnije i uticajnije članice EU, Nemačka pre svih, zdušno podržavaju Otvoreni Balkan i navode ga kao primer dobre prakse.

Ono što se takođe moglo čuti na Forumu jesu i stavovi o potrebi drugačijeg pristupa od strane EU zemljama Zapadnog Balkana, u kojima opada javna podrška i entuzijazam za pristupanje EU, pre svega zbog načina na koji se u EU tretiraju dosadašnja postignuća zemalja kandidata u tom procesu, u čijem se sprovođenju neretko primenjuje politika duplih standarda, dodatnih uslovljavanja i nedovoljnog uvažavanja unutrašnjih političkih i drugih specifičnosti koje svaka od zemalja kandidata ima - o čemu je predsednik Vučić takođe govorio, jasno i glasno, bez eufemizama, argumentovano, politički hrabro i državnički dostojanstveno. Motivišuće, stoga, deluju izjave koje su se mogle čuti, poput one koju je dao Viktor Orban, a tiče se konkretno Srbije, koja glasi - Srbija je potrebnija EU, nego EU Srbiji, ili opšte konstatacije, koju su izrekli mnogi od prisutnih državnika - da EU ne bi smela da izneveri Zapadni Balkan.

U svetlu takvih stavova, mesto i uloga Srbije, kao lidera Zapadnog Balkana, naglašeno dobija na značaju u procesu regionalne saradnje, a politika koju oličava predsednik Vučić - politika razgovora, dogovora, pregovora, rešavanja svih spornih pitanja dijalogom, politika očuvanja mira i stabilnosti na ovom području - dokazuje se kao put  koji bi sve zemlje regiona trebalo da izaberu.

Mir i stabilnost, ekonomski razvoj i ubrzani napredak na svim drugim poljima, prevazilaženje sporova i problema iz prošlosti zajedničkim delovanjem usmerenim ka zajedničkoj budućnosti, međusobno uvažavanje i razgovor kao osnovni metod spoljnopolitičkog delovanja - bazične su poruke koje je predsednik Vučić na Forumu uputio svima onima koji su želeli da ga čuju i onima koji su želeli da ga razumeju. Naravno, pri svemu tome, predsednikov javno izrečen stav da - politika ne znači laskanje, već donošenje bolnih odluka - politički višeznačan, potvrdio je da Srbija zna šta su njene obaveze i šta je potrebno da uradi na svom evropskom putu, ali je potvrdio i da će se Srbija na tom putu rukovoditi svojim interesima, da će voditi svoju politiku, u interesu svojih građana i da će sarađivati sa svima onima koji Srbiju vide kao punopravnog, uvažavanog i iskrenog partnera u svim formama saradnje, naročito one ekonomske, pri čemu posebnu pažnju pridaje saradnji sa Narodnom Republikom Kinom i Ruskom Federacijom.

Verujem da je predsednikova iskrena opredeljenost ciljevima koje je istakao dovoljna garancija svima, dobronamernima i spremnima na saradnju, da prihvate i uvaže poruke koje je Srbija sa Bleda poslala - jer one ne svedoče samo o tome da postoji jasna politička vizija balkanske budućnosti, već i merljiva i postupcima dokaziva spremnost da se balkanska sadašnjost menja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)