"VOKER JE ZA ZATVOR!" Danica Marinković oštro o presudi Ivanu Todosijeviću - Masakra u Račku nad nedužnim albanskim civilima nije bilo

Novosti online

26. 08. 2021. u 15:47

PARADOKSALNO je da predsednik opštine Zvečan Ivan Todosijević bude osuđen na dvogodišnju kaznu zatvora zbog toga što je rekao istinu o Račku, budući da je i sam Haški tribunal na osnovu dokaza odustao od optužnice za Račak, kaže sudija Danica Marinković koja je i u Tribunalu svojevremeno svedočila o tom slučaju.

ВОКЕР ЈЕ ЗА ЗАТВОР! Даница Маринковић оштро о пресуди Ивану Тодосијевићу - Масакра у Рачку над недужним албанским цивилима није било

Danica Marinković Foto N. Skenderija

Ona navodi da je presuda protiv Todosijevića skandalozna i strašna i da izaziva čuđenje svakog normalnog čoveka, i da je u tom slučaju prekršen zakon. 

- Ako ima negde u svetu ovakav slučaj neka neko javi, da čovek koji je rekao istinu bude oglašen krivim i da dobije dve godine zatvora. To nema nigde - rekla je Marinković. 

Naglasila je da je ona svedok da je Todosijević rekao istinu i "da je tačno da je Račak poslužio kao povod da se izvrši NATO agresija". 

- Pričam 20 godina da je Račak bio povod za NATO agresiju. Sudija sam, imam pravo da kažem istinu. I Todosijević kao Srbin koji živi na Kosovu i Metohiji, svedok svih događanja, ima pravo da na 20 godina od NATO agresije kaže da je povod te agresije bio događaj u Račku - rekla je Marinković. 

Kaže da je interesuje kako su obrazložili presudu i  kakvi su razlozi da ga oglase krivim, na osnovu kojih činjenica i materijalne istine, jer je, dodaje, i sama optužnica van pameti i nema elemenata krivičnog dela. 

- Zamislite i sudsko veće, gde su kod tih sudija moralne vrednosti, poštovanje zakona, sporazuma, dogovora koji su potpisali predstavnici njihove tzv. države, a koji podrazumeva da članovi veća budu dva Srbina i jedan Albanac kad su u pitanju suđenja Srbima - navodi Marinković. 

Naglasila je da svi znaju istinu o Račku, pogotovo ona kao istražni sudija koja je sa saradnicima izvršila uviđaj, prikupila dokaze i utvrdili da je bivši šef OEBS-a u Prištini Vilijam Voker izneo laž. 

- Čista je prevara da se u Račku desio navodni masakr civila, jer sam ja prikupila dokaze i došli smo do zaključka da nije bio masakr, da je Voker izneo laž. Masakra u Račku nad nedužnim albanskim civilima nije bilo. Činjenica je da se u Račku desio sukob između pripadnika srpske policije i terorista, a ne nedužnih civila i seljana. To je bila akcija policije u hvatanju izvršilaca krivičnog dela terorizma i u toku borbe teroristi su poginuli - rekla je Marinković. 

Navela je da je činjenica da je kod njih nastupila smrt od posledica vatrenog oružja i da nikakvih tragova masakra ni na jednom telu nije bilo. 

- Moje svedočenje u Hagu i dokaze koje sam dostavila su prihvatili i tužilac je odustao od optužnice u delu kojima se Srbima stavlja na teret Račak. Nakon mog svedočenja, svedočenja sudskog veštaka i dokaza koje sam dostavila, tužilac je odustao od optužnice. Niko nije osuđen za Račak, nijedan Srbin - kaže Marinković. 

Smatra da bi krivični postupak trebalo da se pokrene protiv Vilijama Vokera. 

- On je taj koji treba da bude osuđen za prevaru u vezi sa onim što je izneo, da se navodno u Račku desio maskr, a ne Ivan Todosijević koji je rekao istinu - naglasila je Marinković. 

Podržala je bojkot srpskih sudija na Kosovu i Metohiji zbog presude Todosijeviću i naglasila da treba da se stavi do znanja da Priština treba da poštuje zakone i Briselski sporazum. 

(Kosovo onlajn)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna