ZLOČIN BEZ KAZNE: Pre 23 godine na putu Orahovac-Velika Hoča oteti novinari radio-Prištine

D. Z.

21. 08. 2021. u 14:25

NOVINARI srpskih redakcija sa Kosova i Metohije i centralne Srbije, članovi Udruženja novinara Srbije okupili su se i danas na brdu iznad Velike Hoče na putu za Orahovac, na mestu gde su pre 23 godine oteti Ranko Perenić i Đuro Slavuj novinarska ekipa radio Prištine.

ЗЛОЧИН БЕЗ КАЗНЕ: Пре 23 године на путу Ораховац-Велика Хоча отети новинари радио-Приштине

Foto: D. Z.

Novinari su se okupili kraj table na kojoj piše “Ovde su nestale naše kolege” a koja je sedam puta rušena dok su je članovi UNS-a iznova postavljali.

- I danas tačno 23 godine od otmice naših kolega, Ranka Perenića i Đure Slavuja mi stojimo u mestu kada su u pitanju istraga i rasvetljavanje ne samo ovog već i ostalih slučajeva ubijenih i otetih kolega. Sve institucije su zakazale i domaće i međunarodne, zakazali su na žalost i mnogi iz naše profesije, pre svega mislim na kolege Albance koji imaju mnogo veću snagu i uticaj od nas na Kosovu i apelovao bih da skrenu pažnju javnosti kada su u pitanju ubijeni i kidnapovani novinari i Albanci jer to je najmanje što očekujunjihove porodice a to je obaveza i prema profesiji i pravdi za koju se zalažemo - rekao je danas prilikom obeležavanja dvadeset trogodišnjice od otmice novinarske ekipe radio Prištine na putu Orahovac -Velika Hoča, Budimir Ničić, predsednik Udruženja novinara Srbije na Kosovu i Metohiji.

Jelena Petković, novinarka koja se bavila istraživanjem o ubijenim i kidnapovanim novinarima na Kosovu istakla je da su novinari učinili sve što su mogli i što je u njihovoj moći apelujući na nadležne da rasvetle otmice i ubistva novinara na Kosmetu i prikupili informacije koje su bile u domenu novinara, ali da su na žalost, svi oni koji su mogli da rasvetle te slučajeve ostali nemi pokazavši time koliko im je stalo do bezbednosti novinara.

- Sve je isto kao i proteklih godina, jer istraga stoji u mestu a mi se okupljamo da podsetimo i ne dozvolimo da se zaborave moj suprug Ranko i njegov kolega Đuro Slavuj - kazala je Snežana Perenić supruga otetog novinara, dok je Olivera Milošević potpredsednica UNS-a istakla da “kolege na žalost ne možemo oživeti” ali da možemo držati “živom“ nameru da se otkriju otmičari, nalogodbodavci i ubice.

- Odavde je počela fatalna brojka od sedamnaest ljudi medijskih radnika i novinara profesionaaca koji su stradali radeći svoj posao. Ključno pitanje je zapravo kako je moguće da više od dve decenje živemo u sistemu koji ne može da izvede pred lice pravde bilo koga ko je odgovoran za nestanak naših sedmanaest kolega, a jasno je da je sistem odgovoran za sve ovo - kazao je Živojin Rakočević predsednik UNS-a i poručio da noviari neće odustati od traganja za pravdom bez obzira na poltiičke uslove i dodao da je pomen ploča otetim kolegama simbol onih koji traže slobodu i pravdu a da je jasno da su za otmicu kolega odgovorni oni koji su upravljali i upravljaju područjem na kojem su novinari oteti.

I Kancelarija za Kosovo i Metohiju podsetila je da su na današnji dan, pre dvadeset tri godine, na putu Orahovac-Velika Hoča, oteti, novinari radio Prištine Đuro Slavuj i Ranko Perenić. Porodice otetih novinara, kolege i cela javnost do danas nemaju nikakve zvanične informacije o njihovoj sudbini.

- Otmičari Slavuja i Perenića nisu pronađeni, kao što nisu pronađeni ni oni koji su do sada sedam puta vandalski oskrnavili spomen-ploču, postavljenu od strane njihovih kolega kao upozorenje svima koji veruju da je zataškavanje zločina čin patriotizma i da je traganje za pravdom kratkog veka. Zavera ćutanja kojom je obavijen nestanak Đure i Ranka, predstavlja najveću mrlju na obrazu upravo onih, koji bi na Kosovu i Metohiji trebalo da se staraju o uspostavljanju vladavine prava i zakona. Kancelarija i ovom prilikom poziva sve nadležne međunarodne i lokalne institucije u pokrajini da obnove istragu i procesuiraju počinioce ovog strašnog zločina i na taj način pokažu da su zaista, a ne samo deklerativno, posvećeni pravu i pravdi - ističe se u saopštenju Kancelarije za KiM koja traži od međunarodnih institucija na Kosovu i Metohiji da ulože svoj autoritet i pruže zaštitu svim medijskim radnicima i da im obezbede uslove za bezbedan i nesmetan rad.


 

BEZ RASVETLjAVANjA SUDBINE

Sa žaljenjem podsećamo da još uvek nisu rasvetljene ni druge otmice i ubistva novinara na Kosovu i Metohiji: Ljubomir Knežević, novinar prištinskog Jedinstva i dopisnik Politike, otet je 6. maja 1999. godine kod Vučitrna, Aleksandar Simović, novinar i prevodilac, nestao je 21. avgusta 1999. godine u Prištini, Marjan Melonaši, novinar srpske redakcije Radio Kosova, nestao je 9. septembra 2000. godine u Prištini, Momir Stokuća, fotoreporter, ubijen je 21. septembra 1999. godine u porodičnoj kući u centru Prištine, Mile Buljević, radnik obezbeđenja u Televiziji Priština, kidnapovan je juna 1999. godine ispred Izbegličkog centra u Prištini-ističu iz Kancelarije za KiM i dodaju da konačno rasvetljavanje ovih zločina i pronalaženje i kažnjavanje njihovih vinovnika, ali i počinilaca svih organizovanih zločina nad Srbima na Kosovu i Metohiji, jedini su put ka izgradnji međusobnog poverenja i normalizaciji odnosa u pokrajini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a