"SVAKI KROV NAD GLAVOM NAM JE SVETINJA": Petar Petković posetio domaćinstva u Slivovu i Gračanici kojima je obezbeđena pomoć

D. Zečević

20. 08. 2021. u 17:14

SVAKA Srpska kuća na prostoru Kosova i Metohije mnogo nam je važna, svaki krov nad glavom nam je svetinja jer označavaju naš opstanak i ostanak na ovim prostorima.

СВАКИ КРОВ НАД ГЛАВОМ НАМ ЈЕ СВЕТИЊА: Петар Петковић посетио домаћинства у Сливову и Грачаници којима је обезбеђена помоћ

Foto: D.Z.

- Zato nam je veoma važna podrška predsednika Vučića Srpskoj listi i zato insistiramo na jedinstvu jer bez tog jedinstva nam nema opstanka a tu lekciju smo već dobro naučili.

Ovo je, između ostalog, rekao danas u Gračanici direktor Kancelarije za KiM Petar Petković koji je obišao nekoliko porodica u Slivovu i Gračanici.

Posle posete porodici Pavić iz Slivova kojoj je Kancelarija za Kosovo i Metohiju donirala poljoprivrednu mehanizaciju jer se ova porodica bavi poljoprivredom, Petković je posetio tročlanu porodicu Maksimović kojoj je renovirana kuća.

- Zahvaljujući pomoći Kancelarije ali i "Novostima" koje su pisale o nama mi ćemo živeti u uslovnijoj kući - rekao je Siniša Maksimović(52) čiji sin Nemanja boluje od teškog deformiteta kičme i koji se posle operacije na VMA oporavlja na banjskom lečenju. On, supruga i sin žive samo od minimalca koji na ime nekadašnjeg rada u rudniku prima Siniša, ali će sada u uslovnijoj kući u kojoj će imati i kuhinju i kupatilo živeti lakše.

- I danas na prostoru Kosova i Metohije nastavljam da obilazim naše porodice da vidim sa kojim se problemima suočavaju - rekao je direktor Petković koji je potom obišao četvoročlanu porodicu Stošić izbeglu iz Uroševca kojoj je na inicijativu predsednika Vučića renovirana kuća u Gračanici.

ZGRADA UNIVERZITETA

- Danas je prelep dan, dan koji čekamo 22 godine, danas smo položili kamen temeljac za izgradnju nove zgrade Univerziteta. To čeka 10.000 naših studenata, ovde u Kosovskoj Mitrovici, preko 760 profesora i nastavnika, to čeka cela Kosovska Mitrovica. Ovo nisu obični dani i, danas kada smo položili ovaj kamen temeljac, mi nismo položili običan kamen temeljac. Ovo je kamen temeljac srpske sloge i jedinstva našeg naroda na KiM i zato smo danas ujedinjeni kao što smo bili i kao što ćemo biti. I Srpska lista i naš Univerzitet i država Srbija. Samo u tom jedinstvu naš narod ima budućnost, kao što je to juče rekao predsednik Aleksandar Vučić - istakao je Petković prilikom polaganja kamena temeljca za zgradu prištinskog unuverziteta sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

- Država Srbija izdvaja mnogo novca za prostor KiM, a reč je o kapitalnim  projektima koji će omogućiti opstanak našem narodu na prostoru Kosmeta, ali i dostojan život u 21 veku - dodao je Petković koji je u obraćanju novinarima kazao da je probema mnogo ali da će se oni rešavati jedan po jedan.

- Važno je da lokalna vlast i rukovodici moraju biti u službi narodu i upornost svih nas mora da postoji da se ti problemi reše - istakao je direktor Kancelarije za KiM dodajući da će 450 domaćinstava oštećenih u  poplavama biti sagledano sa po 50.000 dinara pomoći. Petković je, u prisustvu rektora prištinskog Univerziteta sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Zdravka Vitoševića, i predsednika Privremenog organa Kosovske Mitrovice Aleksandra Spirića položio u Kosovskoj Mitrovici kamen temeljac za gradnju novog Univerziteta u Prištini.

Novo, savremeno zdanje Univerziteta prostiraće se na 10.575 kvadrata i u njemu će na četiri sprata biti raspoređeni Prirodno-matematički fakultet, Pravni fakultet, Ekonomski fakultet i zgrada Rektorata.

Petković je istakao je da se na novu zgradu Univerziteta čeka pune 22 godine, a da se sada gradi zahvaljujući razumevanju i podršci predsednika Aleksandra Vučića. On je naveo da je reč o investiciji vrednoj 720 miliona dinara koju je opredelila Vlada Republike Srbije, preko Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RED SUNCA, PA RED OBLAKA: Kakvo vreme možemo očekivati danas?