SRBI U MREŽI I NA MREŽAMA: Posle Inckovog zakona, "tviter" i "gugl" uvažili zahtev muslimana da se cenzurišu objave o Srebrenici

D. MILINKOVIĆ

14. 08. 2021. u 06:50

UKOLIKO kompanije "Gugl" i "Tviter" pozitivno odgovore na zahtev bošnjačkih lobista da se cenzurišu, kažnjavaju i ukidaju svi nalozi na kojima se negira navodni genocid u Srebrenici, srpska strana mogla bi da uzvrati zahtevom da se sa ovih platformi briše i svaka relativizacija zločina nad Srbima u BiH ili veličanje "Oluje".

СРБИ У МРЕЖИ И НА МРЕЖАМА: После Инцковог закона, твитер и  гугл уважили захтев муслимана да се цензуришу објаве о Сребреници

Foto Arhiva

Jer, ako se prihvati argument Emira Ramića, iz Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK), da "negiranje genocida predstavlja govor mržnje", onda nema dileme da je i te kakav govor mržnje glorifikovanje i slavljenje najvećeg etnocida na tlu Evrope posle Drugog svetskog rata, tokom kojeg je prognano više od 250.000 Srba.

Sagovornici "Novosti" smatraju da nema dileme da je inicijativa Ramića upućena direktno rukovodstvima "Tvitera" i "Jutjuba" deo šire akcije. I to one koju režiraju i diriguju u pojedinim centrima moći na Zapadu, a sprovode bošnjačka i druge političke i nacionalne elite u regionu i sve sa ciljem da se Republika Srpska proglasi genocidnom tvorevinom i da se tako obesmisli njeno postojanje.

Jednoglasno Narodna skupština RS odbacila je Inckov zakon , Foto NSRS/Tanjug

Ramić je decenijama jedan od najaktivnijih bošnjačkih lobista u Kanadi i njegov rad je uglavnom fokusiran na dokazivanje navodnog genocida u Srebrenici i nametanja ove teme u zapadnom javnom mnjenju. Zato i ne čudi što se njegov zahtev internet platformama praktično u dan poklopio sa početkom primene nametnutog zakona bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka o kažnjivosti negiranja genocida. "Lov" na Srbe koji je otvorio Incko, Ramić sada očigledno želi da prenese i na društvene mreže.

Milan Petković, potpredsednik Narodne skupštine Republike Srpske, inače i advokat, kaže, za "Novosti", da ukoliko se "Tviter" i "Gugl" u ovom slučaju odluče na cenzuru, tu se završava svaka priča o slobodi govora:

- Tačno je da društvene mreže imaju neka svoja pravila o poslovanju, pa i tome da li će staviti zabranu na određeni sadržaj, kao što su to recimo učinili sa nalogom Donalda Trampa zbog nekih njegovih izjava. Međutim, ovde se očito radi o uticaju jakih lobija koji bošnjački političari imaju još od devedesetih, kada su promovisali samostalnost BiH i vodili akcije protiv srpskog naroda. Ne vidim zašto je negiranje genocida više opasno od negiranja drugih ratnih zločina poput etničkog čišćenja, kao što je bila "Oluja". A "Oluja" ne samo da se negira kao zločin, nego se slavi, i to u zemlji koja je članica EU.

Foto AP

Treba da se uključe i Srpska i srpski lobisti koji će takođe tražiti da se takvo veličanje zabrani na ovim društvenim mrežama.

Predrag Rajić, iz Centra za društvenu stabilnost, kaže nam da deo međunarodne zajednice ima za cilj da se zločin u Srebrenici kvalifikuje kao genocid i da se predupredi svaka mogućnost rasprave o konkretnoj pravnoj kvalifikaciji tog zločina:

- Apsolutno lično ne dovodim u sumnju postojanje i razmere samog zločina u Srebrenici, koji je svakako bio strašan i za svaku moguću osudu. Ali, ovde se traži zabrana bilo kakve polemike o pravnoj kvalifikaciji tog zločina. To zapravo samo produbljuje ionako već postojeće podele u BiH i nikako ne doprinosi pomirenju u toj državi. Kompletan ovaj narativ, od presuda Haškog tribunala do poslednje potencijalne odluke društvenih mreža, ima za cilj da se Srpska predstavi kao entitet koji je nastao na zločinu genocida, da se na taj način otvori mogućnost da se njene institucije oslabe, odnosno da se pre ili

Emir Ramić, Foto Arhiva

kasnije - ukine.

PANDORINA KUTIJA CENZURE

U VEZI sa zahtevom Instituta za istraživanje genocida da se blokira svako negiranje genocida, iz "Tvitera" i "Gugla" zasad su rekli da oni imaju jasno ustanovljenu politiku koja "sankcioniše svaki govor mržnje", odnosno koja "zabranjuje sadržaje koji minimiziraju ili negiraju dobro dokumentovane, nasilne događaje, uključujući i genocid u Srebrenici".

Predrag Rajić kaže da na društvenim mrežama generalno postoji tendencija da se uvede neka vrsta cenzure, iako su ove platforme i nastale kao prostor da se iznose različita mišljenja i stavovi:

- Cenzura možda može biti opravdana u određenim sferama bezbednosti, prevencije terorizma, regrutacije terorista, širenja ideja koje su suprotne savremenoj civilizaciji, širenja ideja ideologija zla, kao što su nacizam i fašizam. Ali mi ovde imamo jedan drugi problem, a to je što se u poslednje vreme društvene mreže koriste i da bi se nametnuo neki politički narativ. Plašim se da bi ova zabrana, ukoliko se uvede, bila u službi tog narativa koji je suprotstavljen RS.

Foto Arhiva

ŽALIO SE TRUDOU NA DODIKA

DO SADA je sve što nosi predznak "srpski" uglavnom bilo na udaru Instituta za istraživanje genocida Kanada na čijem čelu je Emir Ramić. On je nekoliko dana pre podnošenja inicijative "Guglu" i "Tviteru" da se cenzuriše sadržaj koji negira genocid u Srebrenici, pisao i kanadskom premijeru Džastinu Trudou. Tražio je od njega da Kanada zaštiti teritorijalni integritet, nezavisnost i suverenost BiH i da predloži visokom predstavniku u BiH da trajno suspenduje Milorada Dodika iz politike. Ramić je u pismu napao Dodika da je odbacivanjem Inckove odluke o zabrani negiranja genocida, kao i ponovnim negiranjem genocida i najavom disolucije države BiH, opasno ugrozio mir i sigurnost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a