U PRIŠTINI POBEĐUJE MENTALITET BUNKERA: Marko Đurić nakon skandalozne odluke lažne države - "Podstiču konfrontaciju i sukobe"

Tanjug

06. 08. 2021. u 20:37

ODNOS Prištine prema obavezama iz Vašingtonskog sporazuma pokazuje samo da kod vlasti u Prištini pobeđuje mentalitet bunkera, ocenio je danas ambasador Srbije u SAD Marko Đurić, istakavši da Priština podstiče konfrotaciju i sukobe, a ne rad na normalizaciji odnosa i prevazilaženju razlika među stranama.

У ПРИШТИНИ ПОБЕЂУЈЕ МЕНТАЛИТЕТ БУНКЕРА: Марко Ђурић након скандалозне одлуке лажне државе - Подстичу конфронтацију и сукобе

Foto Tanjug

Đurić je, komentarišući današnju odluku Skupštine Kosova da ne poštuje Vašingtonski sporazum, kazao da se to ne odnosi samo na već postignute sporazume već i one buduće jer se ne može imati poverenje u proces dijaloga ako neko elementarne obaveze koje je preuzeo nije spreman i da sprovede.

"To nije teranje inata samo Srbiji", kazao je Đurić, koji je u Vašingtonu prisustvovao potpsivanju sporazuma koji su odvojeno potpisali predsednik predsednik Srbije Aleksandar Vučić i tadašnji premijer privremenih institucija u Prištini Avdulah Hoti.

On je podsetio da su i predstavnici američke administracije u više navrata pozivali Prištinu na konstruktivan pristup dijalogu, a da je Stejt department zvanično pozvao Prištinu da sprovede obaveze iz Vašingtona i podržao Vašingtonski sporazum.

Đurić je dodao i da današnja odluka kosovske skupštine još jasnije pozuje kontrasta između politike dve strane, pre svega one koju vodi Srbija, ne samo u odnosu sa Prištinom već u celom regionu, a koja je orijentisana na saradnju, unapređenje odnosa i uklanjanje barijera za normalan život.

S druge strane, politika Prištine je politika samoizolacije, konfrotacije i okretanja u prošlost, rekao je Đurić, dodavši da takvu politiku Prištine podstiču i pojedine vlasti u regionu.

- Ne mogu da kažem da sam srećan i zadovoljan što oni vode takvu politiku, ali mogu da kažem da sam srećan i zadovoljan što Srbija danas na čelu s predsednikom Vučićem vodi odgovornu i mudru regionalnu politiku koja je koncentrisana na ekonomski razvoj zemlje, gradnju mostova i saradnje u regionu i svi koji to hoće, mogu da vide ko je pouzdan partner u regionu - kazao je Đurić.

Na pitanje kako će Srbija da reaguje na današnju odluku Prištine, Đurić ističe da Srbija nastavlja da insistira na sprovođenju postignutih sporazuma.

- Nikada nećemo odustati ni od Zajednice srpskih opština, ni od drugih obaveza, ali ne prepuštamo brigu o srpskom narodu na KiM slučaju - kazao je Đurić, koje je pre odlaska za ambasadora u SAD bio direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM.

Dodaje da su dovoljno jasno i predsednik Aleksandar Vučić, ali i drugi zvaničnici u Srbiji, poručili i delima i rečima da brinu o bezbednosti i dobrobiti srpskog naroda na KiM.

U tom smislu, Đurić kaže i da Kancelarija za KiM na čelu sa Petrom Petkovićem radi odličan posao na podršci našim ljudima u južnoj pokrajini.

Đurić očekuje da u narednom periodu taj posao ne bude samo održan na postojećem nivou već i povećan i to bez obaziranja na prepreke koje Priština postavlja.

- Mi nemamo ni prava, ni mogućnosti da odustanemo od brige za naš narod - naglasio je Đurić.

Odgovarajući na pitanje da li će kao ambasador u SAD reagovati prema administraciji SAD povodom današnje odluke kosovske skupštine, Đurić ponavlja da je američka administracija u više navrata podržala obaveze iz Vašingtona i pozvala Prištinu na konstruktivan odnos.

Takođe kaže da će on svakodnevno nastaviti da razgovara s predstavnicima administracije ukazujući i podvlačeći argumentima i činjenicama to kako se ko odnosi prema budućnosti regiona, sporazumima, ko se odgovorno, a ko neodgovorno ponaša.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)