SKANDALOZAN POTEZ LAŽNE DRŽAVE: Skupština u Prištini odbacila Rezoluciju o sprovođenju Vašingtonskog sporazuma!

Novosti onlajn

06. 08. 2021. u 16:52

SKUPŠTINA lažne države Kosovo odbacila je danas Rezoluciju o sprovođenju Sporazuma potpisanog u Vašingtonu, koju je predložio opozicioni Demokratski savez Kosova (DSK).

СКАНДАЛОЗАН ПОТЕЗ ЛАЖНЕ ДРЖАВЕ: Скупштина у Приштини одбацила Резолуцију о спровођењу Вашингтонског споразума!

Foto AP

Rezolucija kojom se pozivala tzv. kosovska vlada da sprovede Vašingtonski sporazum postignut 4. septembra 2020. godine u Beloj kući i pripremi akcioni plan nije dobila većinu glasova, prenosi Kosovo onlajn.

Za nju su glasali samo poslanici opozicije, njih 24, dok je 57 poslanika vladajuće većine bilo uzdržano.

Vašingtonski sporazum, koji su odvojeno potpisali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i bivši premijer tzv. Kosova, Avdulah Hoti, u prisustvu bivšeg predsednik SAD Donalda Trampa, predvideo je niz tačaka za ekonomsku normalizaciju, uključujući i studiju izvodljivosti za jezero Gazivode.

Sporazumom je, pored ostalog, predviđeno da Srbija na godinu dana obustavi kampanju sprečavanja i povlačenja priznanja tzv. Kosova, a zauzvrat, Kosovu je zabranjena prijava za članstvo u međunarodnim organizacijama u istom periodu.

Sporazum se odnosi i na pronalaženje i identifikovanje nestalih, kao i na vraćanje raseljenih.

Vašingtonski sporazum predviđa, između ostalog, izgradnju putnih i železničkih veza, kao i da takozvano Kosovo postane deo inicijative „mini Šengen“.

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti izjavio je ranije da ne prihvata Vašingtonski sporazum i da ga smatra neustavnim.

Kurti je tokom rasprave u skupštini optužio prethodnog premijera Avdulaha Hotija za potpisivanje sporazuma, navodeći da je počinio protivustavan čin kada je obećao jednogodišnji moratorijum na apliciranje u međunarodnim organizacijama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

OVO UOPŠTE NISU OČEKIVALI: Nikola Jokić šokirao saigrače usred NBA finala