KOMEMORACIJA MIROSLAVU LAZANSKOM: "Novinar koga je narod voleo - bio je zvezda našeg vremena" (FOTO)

Novosti onlajn

06. 08. 2021. u 10:32

PORODICA, prijatelji i kolege opraštaju se danas od novinara, vojnog analitičara i ambasadora Miroslava Lazanskog koji je iznenada preminuo u sredu u u Beogradu u 71. godini života.

КОМЕМОРАЦИЈА МИРОСЛАВУ ЛАЗАНСКОМ: Новинар кога је народ волео - био је звезда нашег времена (ФОТО)

Foto: S. Rajković

Za sobom je ostavio sina Aleksandra.

Komemoracija se održava u Ministarstvu spoljnih poslova.

U sali je ogromna gužva, stigli su Marko Milačić, Milomir Marić, Vesna Jugović, analitičar Vlado Radulović.

Na komemoraciju je stigao i Goran Vesić, Arno Gujon i Nenad Popović.

Knjiga žalosti u zgradi Ministarstva spoljnih poslova je otvorena od 10 do 13 sati.

Nemanja Starović, sekretar ministarstva govorio je o profesionalnoj karijeri Lazanskog, novinarskoj i diplomatskoj, o njegovim profesionalnim izazovima.

Novinarka LJinjana Smajlović potresnim rečima se orpostila od svog kolege:

- On nikada nije nikome nacrtao metu, niti udarao ispod pojasa. Bio je jedan od najčitanijih novinara. On je bio zvezda našeg vremena! Urednik mi je jednom prilikom rekao kako su ga zvali čitaoci i žalili se da Lazina kolumna još nije objavljena... Mi bismo bili srećni kada bismo imali bar upola toliko čitalaca - rekla je LJiljana.

Smajlović je tokom svog govora otkrila da je Lazin intervju sa Putinom bio poseban i da mu je ruski predsednik otkrio nešto što nije dosad.

- Miroslav Lazanski je tokom intervjua tražio od Putina da drži Politiku tokom fotografisanja, to se nije dogodilo, ali Laza nije odustao. Putin je došao u Srbiju i Laza je na svečanom prijemu uspeo da dođe do njega i da mu list Politiku, a onda je izdejstvovao i da se to fotografiše. Bio je neustrašiv. Izuzetna pojava - rekla je Smajlović.

Novinarka i urednica "Sputnjika" LJubinka Milinčić Milinčićeva je govor o Lazanskom započela čitanjem komentara na vest o njegovoj smrti, baš onako, kako je rekla, kako je Lazanski započinjao svoj dan – čitanjem komentara ispod svojih tekstova.

- Treći je dan otakad je umro Lazanski. Nismo hteli da poverujemo, čekali smo da se još jednom potvrdi. Nažalost, istina je. Mi smo se, naravno, znali jako dugo. Sećam se, kad sam obavestila moje kolege da u redakciju dolazi Lazanski, pitali su šta će da radi. Rekla sam "Nek radi šta hoće, on je Lazanski!" I tako je i bilo. Sve što je radio podizalo je tiraž. Ovih dana sa tugom konstatujemo da nam Lazanski poslednji put podiže tiraž - nastavila je ona.

- Treba istaći da Lazanski sve što je radio, radio je sa ogromnom ljubavlju - ja mislim da je to ključ njegovog uspeha - rekla je LJubinka Milinčić.

Govor je održao i novinar i kolumnista "Politike" Aleksandar Apostolovski.

- Laza danas nije sa nama, ali da li iko veruje da je zaista otišao? Pa ne bih se kladio u to. Možda se pojavi, nasmeje se šmekerski i istera nas odavde, ništa nas ne sme iznenaditi jer je reč o Miroslavu Lazanskom - započeo je on.

- Zemlja je mogla da se okrene naopačke, moglo je da se dogodi bilo šta, ali je njegov odlazak bio vest dana - rekao je Apostolovski.

- Zaista je bio jedini novinar na jugoslovenskim prostorima koji je imao istinski status pop zvezde. Bio je Zdravko Čolić srpskog i Jugo novinarstva, tako sam ga ja zvao!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

MEDVEDEV OŠTAR: Tome se bliži kraj, pukla je ljubav - Poljaci su besni, Evropljani ne žele Ukrajince