PETKOVIĆ O PONOVNIM PRETNJAMA: Kurti bolje da se posveti sprovođenju dosadašnjih sporazuma

D.Zečević

02. 08. 2021. u 15:32

DIREKTOR Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković se oglasio povodom ponovnih pretnji o uvođenju reciprociteta prema Beogradu.

ПЕТКОВИЋ О ПОНОВНИМ ПРЕТЊАМА: Курти боље да се посвети спровођењу досадашњих споразума

Foto Tanjug

- Ponovljenim pretnjama o uvođenju nekakvog reciprociteta prema zvaničnom Beogradu, Aljbin Kurti direktno urušava dijalog i sve ono što je u sporazumima dogovoreno i otvoreno ide u pravcu pokušaja nove destabilizacije prilika na terenu. Pitanje tzv. reciprociteta je zapravo eufemizam za podizanje novih ekonomskih barijera kojima su bili izloženi Srbi na KiM i Beograd tokom trajanja anticivilizacijskih taksi od 100 odsto - rekao je Petković.

On je istakao da bi Kurtiju bilo bolje da se umesto ovakvih najava jednostranih poteza koje direktno urušavaju dijalog, posveti sprovođenju do sada postignutih sporazuma, posebno formiranju Zajednice srpskih opština.

- Ovakve neodgovorne izjave predstavljaju nastavak njegove otvorene opstrukcije prema dijalogu i zvaničnicima iz Brisela, a dokle ide mržnja prema zvaničnom Beogradu svedoči i najnovija poruka da će Priština spaliti testove na virus Kovid 19 koje im je donirao Beograd. Istovremeno, bestijalno napadajući inicijativu “Otvoreni Balkan” koja treba da omogući prosperitet i nove ekonomske benefite građanima koji žive na ovim prostorima, Kurti još jednom pokazuje svu svoju političku kratkovidost i zaglavljenost u prošlost - kazao je direktor Petković i dodao da je više nego jasno da u Prištini ne postoji sluh ni za jednu inovativnu političku ideju ukoliko ima bilo kakve veze sa Beogradom i da je jedina politika kojom se Priština vodi ogoljena mržnja, pretnje i ucene.

- Nažalost, robujući nazadnim politikama koje region vraćaju decenijama unazad, Kurti nanosi ogromnu štetu svim ljudima koji žive na prostoru Kosova i Metohije i kojima je pre svega potreban ekonomski napredak i boljitak, borba sa Kovidom 19 i drugim izazovima, a ne spaljivanje testova, uvrede i pretnje - zaključio je u saopštenju za javnost direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)