STABILNOST KLJUČNI CILJ, PUT U EU OSTAJE PRIORITET: Državni vrh Srbije sa državnim sekretarom nemačkog MSP Migelom Bergerom

D. M.

31. 07. 2021. u 07:37

ZA Srbiju je od ključnog interesa očuvanje stabilnosti u regionu i orijentacija svih zemalja ka što intenzivnijoj saradnji u svim oblastima, a posebno ekonomskoj. Naša zemlja je jedan od glavnih pokretača tog povezivanja, putem brojnih projekata i inicijativa, uključujući i "Otvoreni Balkan".

СТАБИЛНОСТ КЉУЧНИ ЦИЉ, ПУТ У ЕУ ОСТАЈЕ ПРИОРИТЕТ: Државни врх Србије са државним секретаром немачког МСП Мигелом Бергером

Foto Tanjug/AP

Ovo je juče predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio tokom susreta sa državnim sekretarom Ministarstva spoljnih poslova Nemačke Migelom Bergerom. Vučić je gostu iz Berlina preneo da punopravno članstvo u EU ostaje spoljnopolitički prioritet i strateško opredeljenje Srbije, a to su tokom razgovora sa Bergerom potvrdili i premijerka Ana Brnabić i ministri Nikola Selaković i Jadranka Joksimović.

Takođe, predsednik je izrazio očekivanje da će Nemačka pružiti konstruktivnu podršku dijalogu Beograda i Prištine i pronalasku kompromisnog rešenja koje će zadovoljiti interese obe strane i omogućiti trajnu stabilnost regiona uz primenu postojećih dogovora:

- Nemačka je jedan od najznačajnijih ekonomskih partnera Srbije i jedan od najvećih investitora u srpsku privredu. Zainteresovani smo za unapređenje ekonomske saradnje.

Predsednica Vlade je naglasila da je Srbija posvećena dijalogu sa kosovskim Albancima, ali da postoji velika zabrinutost zbog aktuelne situacije i najnovijih pritisaka Prištine na srpske povratnike. Predstavnik nemačkog šefa diplomatije istakao je značaj dijaloga i naveo da će Nemačka nastaviti da pruža punu podršku ovom procesu kako bi se pronašlo konstruktivno rešenje. Berger je istakao da Nemačka već konstatuje pozitivne korake koje Srbija sprovodi u fundamentalnim oblastima i naglasio da će nastaviti da pruža punu podršku našoj zemlji na putu u EU.

Šef diplomatije Nikola Selaković je tokom susreta sa nemačkim diplomatom izrazio zadovoljstvo što uskoro očekujemo posetu kancelarke Angele Merkel Srbiji. Selaković je dodao da se uveliko radi na pripremi zaključivanja više međudržavnih sporazuma, naročito u oblasti kulture, obrazovanja i nauke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

DAN ZEMLJIŠTA: Zemlja i voda su izvor života