BRNABIĆ: Odluka Incka komplikuje situaciju u Bosni i Hercegovini

Novosti onlajn

23. 07. 2021. u 15:17

PREDSEDNICA Vlade Republike Srbije Ana Brnabić ocenila je kao lošu vest odluku odlazećeg visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentina Incka da nametne zabranu negiranja genocida i ocenila da će to još više udaljiti Sarajevo i Federaciju od Republike Srpske i stavova Srpske.

БРНАБИЋ: Одлука Инцка компликује ситуацију у Босни и Херцеговини

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Mislim da je loša politička odluka - rekla je Brnabić, povodom odluke Incka da nametne dopune Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, samo dodatno komplikuje situaciju u toj zemlji.

Prema njenim rečima tom odlukom Incko će izložiti sve ljude u Republici Srpskoj i zvaničnike Srpske još većem pritisku i dodala da je on tu odluku doneo sada, jer odlazi, a i zato što je želeo da ostavi to kao svoj spomenik, legat bez obzira šta će odluka doneti Bosni i Hercegovini.

- Mislim da je nepromišljena i neodgovorna odluka, posebno zato što ona predviđa i kaznu zatvora posebno za predstavnike institucija - naglasila je Brnabić.

Rekla je da je to nešto što će napraviti veliki problem.

- Nadam se da nisam u pravu, ali mislim da je neodgovorno da donosite tako važne zakone da niste razgovarali sa konstitutivnim narodima - ukazala je Brnabić.

Brnabić je istakla da se na drugoj strani Srbiji s počitava ako izvrši izmenu jednog člana zakona bez javne rasprave, a ovde je izvršeno nešto bez ikakve javne rasprave.

Ta odluka je, smatra, poniženje za sve koji žive u Bosni i Hercegovini.

- To građani Bosne i Hercegovine nisu zaslužili, nije i ne sme biti demokratska norma - poručila je Brnabić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ENERGETSKA EFIKASNOST: Naša zajednička odgovornost i korist