NAPADOM NA SRBIJU "KUPUJE" BOŠNJAKE: Već na startu mandata na čelnoj poziciji Predsedništva BiH, Komšić otkrio svoje ambicije

S. MIŠLjENOVIĆ

22. 07. 2021. u 10:21

NAPADATI Beograd i srpski narod kad god se može, iskoristiti poziciju predsedavajućeg Predsedništva BiH da se Srbija predstavi kao neprijatelj broj jedan Bosne i Hercegovine, a uz to slepo raditi po političkoj agendi Bakira Izetbegovića i SDA.

НАПАДОМ НА СРБИЈУ КУПУЈЕ БОШЊАКЕ: Већ на старту мандата на челној позицији Председништва БиХ,  Комшић открио своје амбиције

Komšić, Dodik i Džaferović / Foto Predsedništvo BiH

Kako sagovornici "Novosti" procenjuju, ovo su ključni zadaci koje će u narednih osam meseci da izvršava Željko Komšić, hrvatski član Predsedništva BiH, koji je od ove sedmice na mestu predsedavajućeg tog tela.

Za Srbiju i Republiku Srpsku sledi teških 16 meseci, jer nakon Komšića u fotelju predsedavajućeg seda Šefik Džaferović, bošnjački član. Komšić je već prvog dana sa nove funkcije odapeo otrovne strele prema Srbiji, vređajući najprizemnije srpskog ministra odbrane Aleksandra Vulina.

Radovan Kovačević, savetnik srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, kaže, za "Novosti" da Srbi, Srbija i RS od Komšića mogu očekivati samo napade:

- On će sada dodatno da se potrudi da svojim potezima pokuša da Srba i Republike Srpske bude što manje. I potrudiće se da Srbiju zvaničnio obeleži kao neprijatelja broj jedan za BiH.

Kovačević ističe da će, ipak, u Predsedništvu BiH Dodik i dalje biti jaka brana, jer će se suprotstavljati svakom napadu na srpski narod, Srbiju i Srpsku:

- Biće verovatno i pokušaja nametanja loših odluka po Srpsku, ali Dodik ima mehanizam u Predsedništvu da takve odluke i preglasavanja odbaci preko Narodne skupštine RS, koja se uvek izjašnjava kada je preglasan srpski član.

Snježana Novaković Bursać, šef kluba poslanika SNSD u Parlamentu BiH, kaže nam da srpski korpus od Komšića može očekivati da će svaku moguću priliku, kako na domaćem, tako i na međunarodnom planu, iskoristiti za neku vrstu napada na ustavni koncept konstitutivnosti naroda, pa i na pojedine susedne zemlje:

- Komšićevo predsedavanje Predsedništvo BiH će predstavljati kontinuitet sinhronizovanog nastupa sa zvaničnicima SDA, što prema susednim zemljama znači nastavak destruktivne retorike.

Dušanka Majkić, srpski delegat u Parlamentu BiH, kaže, za "Novosti", da predstoji period kada će osovina Komšić-Džaferović-Izetbegović napadati na sve što je srpsko:

- Sve će biti podređeno bošnjačkim interesima, a na štetu Srba. Komšić napadima na sve što je srpsko i Srbiju brani vlastiti politički život, jer zavisi od Bošnjaka. On mora da bude glavni bič politike Bakira Izetbegovića ukoliko želi novi mandat.

Ona kaže da su godinama napadi na Srbiju donosili posebne političke poene kod bošnjačkog korpusa i uverena je kako je Komšić toga svestan:

- Velika sramota za BiH su napadi na Srbiju od strane Komšića i bošnjčkih prvaka, jer je Srbija prva pomogla BiH kad su bile potrebne vakcine.

Politikolog Darko Kuzmanović kaže, za "Novosti", da napadi na Srbiju i pokušaj predstavljanja susedne zemlje BiH kao neke opasnosti nemaju nikakve veze sa realnošću i ističe da je to potpuni promašaj politike Komšića i njemu sličnih:

- Sve se svodi na jeftin pokušaj da se dođe u medijsku pažnju i izazove reakcija, ako je moguće i međunarodnog faktora. Diplomatske posledice nastupa Komšića su katastrofalne i snosiće ih buduće generacije u BiH.

DODIK: IZMIŠLjAJU GENOCIDE

SRPSKI član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da pričom o agresiji na BiH, a gledajući u Srbiju, izmišljanjem etničkih čišćenja i genocida širom BiH, Bakir Izetbegović pokušava da povrati politički uticaj koji je SDA izgubila, i to igrajući na kartu žrtve i spoljnih neprijatelja Srbije i Hrvatske. On je konstatovao da takvim narativom i takvim odnosom prema najvažnijim susedima, Izetbegović najviše štete nanosi upravo muslimanima Bošnjacima, koji su i u ratu i u miru bili najveće žrtve svog rukovodstva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri