ALBANACA SVE MANJE NA KOSOVU I METOHIJI: Priština u panici zbog alarmantne statistike - za 10 godina broj učenika pao za trećinu

Novosti online

10. 07. 2021. u 07:40

IZ ALBANSKIH sredina na Kosovu i Metohiji nastavlja se odlazak stanovništva, čime se smanjuje i broj učenika u školama, i to za 28 odsto u poslednjih desetak godina.

АЛБАНАЦА СВЕ МАЊЕ НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ: Приштина у паници због алармантне статистике - за 10 година број ученика пао за трећину

Foto: AP Photo/Visar Kryeziu

Prema Agenciji za statistiku, u nižem srednjem obrazovanju na Kosovu i Metohiji u školskoj 2008-2009 godini bilo je 319.154 učenika, dok je u školskoj 2020-2021. godini broj učenika bio 229.664.

Na osnovu statistike ispostavlja se da je u školama na albanskom ove godine 89.490 učenika manje (ili 28 odsto) nego pre 12 godina.

Ukupno 80 škola ovog nivoa zatvoreno je za 12 godina.

Mediji na albanskom navode da je samo u poslednjih godinu dana u školama bilo preko osam hiljada učenika manje.

- Ova statistika treba da bude alarmantna za bilo koje društvo. Odlazak se nastavlja zastrašujućim tempom čak i bez liberalizacije viza. Samo je prošle godine u školskim klupama ovog nivoa obrazovanja bilo 8.295 učenika manje - kaže se u reakciji Saveta roditelja u Prištini.

Odlazak Albanaca sa Kosova i Metohije događa se uglavnom zbog ekonomske situacije. Mesto gde se našla većina sa Kosova i Metohije je Nemačka, zbog uslova koje nudi ova zemlja, gde se građanima obezbeđuju radne vize, a zatim im se posle nekog vremena dozvoljava da dođu i njihove porodice.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (40)