PETKOVIĆ UOČI NOVE RUNDE DIJALOGA: 3.000 dana bez ZSO, odgovornost Prištine, ali i Brisela

Novosti online

06. 07. 2021. u 13:21

DANAS se navršava tačno 3.000 dana kako je potpisan Briselski sporazum i 3.000 dana kako Priština nije formirala Zajednicu srpskih opština i krši sve sporazume u okviru dijaloga, ali i 3.000 dana borbe Beograda i insistiranja na dijalogu i implementaciji postignutih sporazuma, izjavio je u Briselu direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

ПЕТКОВИЋ УОЧИ НОВЕ РУНДЕ ДИЈАЛОГА: 3.000 дана без ЗСО, одговорност Приштине, али и Брисела

Foto Tanjug

- To što sam danas u Briselu, baš na tih 3.000 dana, govori ne samo o odgovornosti Prištine, već i odgovornosti Brisela, koji je garant ispunjena svih sporazuma od 2013. godine - rekao je Petković Tanjug uoči sutrašnje runde razgovora na tehničkom nivou.

Kako je istakao, delegacija Beograda će sutra, pre svega, pokrenuti pitanje formiranja ZSO, ali će insistirati i na drugim važnim pitanjima koje Priština mora da reši - pitanje energetike, slobode kretanja i pitanje nestalih, koje nije samo tehničko, već civilizacijsko pitanje.

- Da bismo mogli da nastavimo dijalog, da gradimo poverenje, neophodno je da se implementira sve dogovoreno, jer su potpis na to stavili Priština, Beograd i EU. Neophodno je da se ispuni sve dogovoreno da bismo mogli da krenemo dalje - rekao je Petković.

On je naglasio da će razgovore u Briselu iskoristiti da spomene sve incidente sa kojima se suočavaju Srbi na Kosmetu, a reč je o brojnim napadima, pritiscima i ugrožavanju osnovnih ljudskih prava na KiM.

- Kada tražimo ZSO, tražimo je, pre svega, da bmo obezbedili kolektivna prava za srpski narod na Kosovu i Metohiji. A, kada vidimo dešavanja sa obeležavanja Vidovdana, kada žele da proteraju Dragica Gašić iz Ðakovice, napadaju dečaka u Gojbulji, onda ne samo da nema kolektivnih, već ni osnovnih ljudskih prava za Srbe na KiM - ukazao je Petković.

Ponovio je da je važno da se pregovara, a da su dijalog i ispunjenje sporazuma, jer je to jedini način da se dođe do kompromisnog rešenja.

Petković je poručio da, koliko god iz Prištine stižu različite, obeshrabrujuće poruke po pitanju dijaloga i odbijanja da formiraju ZSO, i Priština, kao i Beograd zna da je jedino rešenje u okviru dijaloga i to samo uz kompromis.

- Da se nađemo na pola puta, da podjednako dobijemo i izgubimo. A, to da jedna strana sve dobije, a druga sve izgubi, na to Beograd ne pristaje, kao što ne pristaje na različite izjave Vljose Osmani da će Srbija pasti na kolena, da neće formirati ZSO, da im ne odgovara ZSO jer je rec o monoetničkom konceptu. A, recite mi šta su onda danas Đakovica, Priština - monoetnički gradovi, jer tamo nema Srba - rekao je Petković.

Zato se, ističe, Beograd bori za ZSO, zbog institucionalnog povezivanja Srba na KiM, zbog mira i stabilnosti.

- Pregovori će biti teški, kao i uvek, ali zato nas je narod birao. Jer koliko god da su teške teme, boljeneka su te teme za briseslkim stolom nego da imamo indcidente na terenu, kao što ih imamo godinama. Insistiramo na dijalogu i kompromisu - zaključio je Petković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)