OD ZSO BEŽE 3.000 DANA: Priština uporno izbegava obaveze, u Briselu sutra tehnički dijalog

V. N.

06. 07. 2021. u 09:34

NOVA runda dijaloga Beograda i Prištine, na nivou glavnih pregovarača, zakazana je za sutra u Briselu. Plan je da se sastanu šef Kancelarije za KiM Petar Petković i, prvi put kao šef prištinskog pregovaračkog tima, Besnik Bisljimi, potpredsednik vlade privremenih kosovskih institucija. Domaćin sastanka biće specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak.

ОД ЗСО БЕЖЕ 3.000 ДАНА: Приштина упорно избегава обавезе, у Бриселу сутра технички дијалог

Foto Tanjug

Ovaj susret trebalo bi da bude uvertira za sledeći sastanak na najvišem nivou između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, pominjan za kraj ovog meseca. Portparol EU Peter Stano, međutim, kaže za Tanjug, da će taj sastanak biti najavljen "kada za to dođe vreme". Sve zavisi i od epiloga sutrašnjih razgovora.

I u novu rundu tehničkog dijaloga Beograd dolazi sa jasnim pozicijama - da se razgovara o pitanjima nestalih, energetici, slobodi kretanja i Zajednici srpskih opština. Konkretno, da Priština ispuni obaveze preuzete ranijim sporazumima. A baš danas je tačno 3.000 dana otkad je potpisan Briselski sporazum, kojim je previđeno formiranje ZSO, što se ignoriše.

U ZSO, kako predviđa dogovor, treba da uđe deset opština: Leposavić, Zvečan, Severna Kosovska Mitrovica, Zubin Potok, Parteš, Ranilug, Novo Brdo, Gračanica, Štrpce i Klokot. Zajednica treba da ima nadležnosti u nadzoru lokalne privrede, u oblastima obrazovanja, zdravstvene i socijalne zaštite, poboljšanja uslova života povratnika na KiM.

Za poslednjih više od osam godina Priština je u više navrata pokušala da "progura" ideju Zajednici bez izvršnih ovlašćenja, dok je iz Beograda jasno uzvraćeno da podvala o stvaranju nevladine organizacije neće proći. Pre dva dana i zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer poručio je Prištini da je "sporazum o ZSO obaveza koju su kosovske institucije preuzele i moraju da ga primene".

- Priština nije ispunila svoj deo sporazuma i prvih šest tačaka koji se odnose na ZSO, i to će sutra svakako za nas biti glavna tema. Takođe ćemo razgovarati o nestalima, jer to važno pitanje opterećuje dve strane i nije samo reč o političkom, nego i o civilizacijskom pitanju - rekao je Petar Petković za TV Hepi.

On je ocenio i da Kurti ne razume realnost i svetske političke prilike i negira sve, kao i da neće da prihvati sporazume koji su potpisani, jer su to učinili predstavnici Prištine pre njega.

KRŠENjE SLOBODE KRETANjA

PREMA rečima Petra Petkovića, jedna od tema sutrašnjeg sastanka u Briselu biće i kršenje sporazuma o slobodi kretanja:

- I meni i drugim zvaničnicima Vlade više puta je bilo onemogućeno da posetimo našu južnu pokrajinu. Razgovaraćemo i o pitanju bezbednosti Srba, kao i po povratku interno raseljenih, što je bila i tema prošle godine na tehničkom dijalogu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!