GENERAL STIVEN STAJVERS “ZA NOVOSTI”: Srbi nisu loši momci!

D. Milinković

26. 06. 2021. u 09:02

NE slažem se sa tim da su Srbi loši momci. Srbija i SAD imaju 140 godina duge odnose, borili smo se zajedno u dva svetska rata, Srbi su spasli više hiljada američkih vojnih pilota, a srpska zastava je jedna od samo dve strane zastave koje su se vijorile na Beloj kući, druga je francuska.

ГЕНЕРАЛ СТИВЕН СТАЈВЕРС “ЗА НОВОСТИ”: Срби нису лоши момци!

Foto Tanjug

Kada pogledate vrednosti koje delimo i zajedničku viziju budućnosti - stabilni i bezbedni i Zapadni Balkan i Evropa - mi smo prijatelji i nastavićemo to da budemo. Prijatelji se ponekad ne slažu, ponekad završe i na suprotnim stranama. Ali, danas osećam da Srbija i SAD idu ruku pod ruku.

Ovo u intervjuu, za "Novosti", poručuje pomoćnik komandanta Nacionalne garde Ohaja, koji je vodio srpski kokus u američkom Kongresu, general-major Stiven Stajvers, odgovarajući na pitanje da li je moguće obnoviti odnose između naše dve zemlje u situaciji kada se Srbi i Srbija najčešće doživljavaju kao krivci za sve što se dešavalo na Zapadnom Balkanu.

General Stajvers ne krije da je duboko počastvovan priznanjem koje mu je nedavno uručio predsednik Aleksandar Vučić, koji ga je odlikovao Ordenom srpske zastave drugog stepena za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa Srbije i SAD.

Foto Tanjug

Stajvers i Vučić

* Smatrate li da je nefer što Srbi u zapadnoj javnosti, uključujući američku, često imaju etiketu "genocidnog naroda"?

- Mislim da su devedesete bile veoma težak period, kada se raspala bivša Jugoslavija, i ne mislim da postoji bilo kakav monopol bilo koje strane ni na dobro ni na loše što se dešavalo tokom tog vremena. Srbija danas radi toliko sjajnih stvari, hoću da se fokusiram na gledanje unapred, a ne unazad.

* Iz SAD stalno upozoravaju na "maligni uticaj" Rusije i Kine u regionu i kritikuju Srbiju zbog saradnje sa ovim zemljama, posebno u vojnoj oblasti. Da li nam zbog toga prete čak i sankcije Amerike?

- Kada sam bio sa predsednikom Vučićem, prepoznao sam pristup četiri stuba spoljne politike, i pristup vojne neutralnosti. To znači da će Srbija imati veze sa Rusijom i Kinom. A SAD će ukazivati ako mislimo da postoji "maligni uticaj". Prijatelji i saveznici uvek treba da budu iskreni jedni prema drugima, i mi ćemo biti iskreni ako mislimo da postoji problem sa nečim što Kina radi ili Rusija. To je konstruktivno, prijatelji moraju da vode iskrene razgovore, kao što i Srbija treba da ukaže na neke stvari koje nju zabrinjavaju.

Foto Tanjug

* S druge strane, Srbija ima značajnu vojnu saradnju sa SAD...

- Srećni smo što smo jedan od četiri stuba politike Srbije i uzbuđeni smo zbog vojne saradnje koja postoji između naše dve zemlje, posebno kroz državni program Srbije i Nacionalne garde Ohaja. Upravo sam prisustvovao multinacionalnoj vojnoj vežbi "Platinasti vuk 21" u bazi "Jug", u kojoj su učestvovale vojske 10 zemalja, uključujući SAD. To su važne stvari koje stvaraju mirnu, prosperitetnu Evropu. Znam da Srbija teži da napreduje u evropskim integracijama i to SAD veoma podržavaju, to je važno za srpsku ekonomiju, investicije...

* Put ka članstvu u EU je opterećen nerešenim kosovskim problemom, što je takođe jedna od ključnih pitanja razmimoilaženja sa SAD...

- Rekao sam predsedniku Vučiću da sam veoma zahvalan što je predan dijalogu. Upravo je bio u Briselu, znam da je sastanak bio težak, ali sam ponosan da je ostao, vodio razgovor. Ako ne razgovarate o teškim stvarima, nikada nećete postići izvanredne stvari. SAD ne žele da se mešaju u te bilateralne razgovore, već da ih podrže.

* Kako postići napredak kad druga strana ne želi dijalog?

- O tome nam je govorio i predsednik Vučić. Tačno je da su potrebne dve strane za razgovor. Ne pretvaram se da će se problem Kosova razrešiti preko noći, mislim da isto smatra i Vučić, važno je da se dijalog nastavi.

* A da li zvanični Vašington želi da se kosovsko pitanje reši "preko noći"?

-Ne mislim tako. Vašingtonski sporazum je potpisan pod bivšom administracijom i ponosan sam što je predsednik Bajden izrazio nameru da nastavi njegovo sprovođenje. To govori o tome da SAD žele da Priština i Beograd nastave da razgovaraju i razreše stvari.

NE POVLAČIMO SE IZ KFORA

* DA li će SAD nastaviti da asistiraju Prištini u transformaciji tzv. KBS u "vojsku Kosova", uprkos upozorenjima Beograda da će to ugroziti regionalnu stabilnost?

- SAD imaju partnerstva sa 170 zemalja širom sveta. Ponavljam, najvažnija stvar je da se nastavi dijalog. Ponosan sam što su SAD deo Kfora koji pomaže u zaštiti svih građana, uključujući Srbe.

* Znači, nema planova o povlačenju SAD iz misije Kfora?

- Ne da ja znam.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

MOĆAN PRIKAZ SRPSKE VOJSKE: Helikopteri nadleću poligon Pešter (VIDEO)