PROTIV NEZAVISNOSTI 64,9 ODSTO GRAĐANA: Istraživanje Instituta za evropske poslove o stavovima prema Kosovu i potezima državnog vrha

V. N.

14. 06. 2021. u 21:10

UKOLIKO bi se sutra održao referendum o nezavisnosti Kosova, najveći broj ispitanika bi glasao protiv - 64,9 odsto, 13,6 odsto ne bi izašlo na glasanje, 12 odsto ne zna kako bi glasalo, dok bi 9,5 odsto glasalo "za" - to je pokazalo istraživanje koje je sproveo Institut za evropske poslove na temu "Stavovi građana Srbije prema Kosovu".

ПРОТИВ НЕЗАВИСНОСТИ 64,9 ОДСТО ГРАЂАНА: Истраживање Института за европске послове о ставовима према Косову и потезима државног врха

Foto D. Zečević

Da Kosovo nije izgubljeno, smatra 46 odsto građana, 39 odsto smatra da jeste, a 15 odsto je neodlučnih u odnosu na prethodna istraživanja uočava se blagi trend pada odgovora da je Kosovo izgubljeno, navodi se u saopštenju Instituta.

Malo više od četvrtine ispitanika, njih 26 odsto, smatra da će ova Vlada priznati Kosovo, 52 odsto ispitanika smatra da aktuelna Vlada to neće učiniti, dok 22 odsto ne zna da se izjasni po ovom pitanju.

Pokazalo se da čak 75 odsto građana ne bi podržalo nezavisnost Kosova zarad bržeg ulaska Srbije u EU, dok bi 13 odsto podržalo, a 12 odsto je neodlučnih.

Od ukupnog broja ispitanih, 45 odsto smatra da nije moguće da Srbija ponovo ostvari punu kontrolu i suverenitet nad Kosovom, dok 38 odsto smatra da jeste moguće, a 17 odsto građana navodi da ne zna da odgovori. Pokazalo se i da 85 odsto ispitanika ne zna šta je plan Vlade Srbije o Kosovu, i to većinom žene, kao i ispitanici starosti do 44 godina.

Nešto više od polovine, odnosno 54 odsto ispitanika ne bi podržalo plan predsednika Aleksandra Vučića koji bi Kosovu doneo nezavisnost, a građanima Srbije stabilnu državu i bolji standard, 21 odsto bi podržalo ovaj plan, dok četvrtina ispitanika nema mišljenje po tom pitanju. n

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

SVETSKI DAN BORBE PROTIV DIJABETESA: Izazovi i rešenja za prevenciju i kontrolu ove hronične bolesti