SELAKOVIĆ SA RAUOM: Diplomatski i prijateljski odnosi Srbije i Poljske

Novosti online

11. 06. 2021. u 12:14

MINISTAR spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković drugog dana posete Varšavi sastao se sa ministrom inostranih poslova Poljske Zbignjevom Rauom.

СЕЛАКОВИЋ СА РАУОМ: Дипломатски и пријатељски односи Србије и Пољске

Foto: MSP

Sagovornici su se osvrnuli na dugu tradiciju diplomatskih i prijateljskih odnosa i saglasili se da su obe zemlje opredeljene za jačanje sveukupne saradnje.

Ministar Selaković istakao i značaj razmena poseta na najvišem nivou i ovom prilikom uputio poziv kolegi Rauu da dođe u uzvratnu posetu Srbiji.

Dodao je da se već počelo sa pripremama za posetu poljskog predsednika Andžeja Dude Srbiji i ponovio je ta poseta od velikog značaja za našu zemlju i nastavak prijateljskih i partnerskih odnosa.

Ministri su istakli opredeljenost za unapređenje ekonomske saradnje i pojačano prisustvo privrednika i investitora u obe zemlje. Složili su se da je realan cilj da nivo spoljnotrgovinske razmene za dve godine pređe dve milijarde evra.

Kada je u pitanju proces evropskih integracija Srbije, Selaković je zahvalio na aktivnoj podršci i stavu Poljske da je našoj zemlji i čitavom regionu zapadnog Balkana mesto u Uniji.

Foto: MSP

Ministar je ukazao na značaj regionalnog formata - Višegradske grupe (V4) i rekao da Srbija prepoznaje bliskost sa državama članicama V4, te da ima interes da sa njima sarađuje kako bilateralno, tako i u okviru ove inicijative.

Takođe, Selaković je govorio o inicijativi „mini šengen“ koja ima za cilj da se kroz ekonomsko povezivanje i saradnju našeg regiona doprinese stabilnosti na Balkanu i relaksiranju političkih odnosa.

Šef srpske diplomatije informisao je ministra Raua o dijalogu Beograda i Prištine, i naglasio da je Srbija u potpunosti opredeljena za nastavak dijaloga, ali da ostajemo skeptični prema spremnosti druge strane za sprovođenje dogovorenog, ponovivši stav da bi postizanje kompromisa bilo jedino održivo rešenje.

Foto: MSP

Selaković je šefu poljske diplomatije uputio čestitke povodom ovogodišnjeg jubileja - 230 godina od donošenja prvog Ustava Poljske, koji je i prvi ustav u Evropi.

Dvojica ministara potpisala su Memorandum o razumevanju između ministarstava spoljnih poslova Srbije i Poljske, kao i Program saradnje u oblasti kulture, obrazovanja i nauke za period 2021-2024. godine.

Takođe, ministri su razgovarali i o održavanju političkih konsultacija u oblasti bilateralnih odnosa, regionalne i multilateralne saradnje, procesa evropskih integracija i bezbednosnih politika, kao i o intenziviranju saradnje u kulturi i obrazovanju i većem povezivanju poljskih i srpskih gradova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

VUČIĆ GOST NACIONALNOG DNEVNIKA: Predsednik u 18.30 časova na TV Pink o svim aktuelnim temama