BILANS NEPRAVDE HAŠKOG TRIBUNALA: Srbi osuđeni na više od 1.000 godina zatvora, Hrvati i Albanci dobili tri puta manje!

Novosti online

08. 06. 2021. u 17:25

GENERAL Ratko Mladić je danas pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora, čime je porastao broj najstrožih kazni koje je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju izrekao Srbima optuženim za ratne zločine.

БИЛАНС НЕПРАВДЕ ХАШКОГ ТРИБУНАЛА: Срби осуђени на више од 1.000 година затвора, Хрвати и Албанци добили три пута мање!

Foto: EPA/Printscreen

Naime, kada bi se kalendarski sabrale sve presude, Srbi su odlukom Haškog tribunala osuđeni na čak 1.038 godina zatvora.

Prema dosadašnjim podacima Hrvati su osuđeni na 249 godina zatvora, Albanci 13, Bošnjaci na 42 godine dok je samo jedan osuđeni iz Makedonije i iza rešetaka će provesti 12 godina.

Među optuženicima su, posle Srba, najbrojniji Hrvati, ali je broj onih koji su proglašeni krivima duplo manji. Među Bošnjacima koji su se našli na optuženičkoj klupi u Tribunalu našao se i Naser Orić, nekadašnji komandant jedinica Armije Bosne i Hercegovine na teritoriji Srebrenice tokom rata u BiH, ali je on iz suda u Ševeningenu izašao kao slobodan čovek.

Krivice je oslobođen i Ante Gotovina, bivši hrvatski general i pripadnik Legije stranaca, koji je posle optužnice za ubistvo najmanje 150 Srba i progon više od 150.000 srpskih civila, oslobođen.

Kada je reč o Albancima, optužnica je podignuta protiv njih sedmorice, ali je samo jedan, Haradin Bala, osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 13 godina.

Većina optuženih, Albanaca, uprkos brojnim dokazima o činjenju gnusnih zločina nad srpskim stanovništvom, oslobođeni su i danas se aktivno bave politikom.

Haški tribunal je Ramušu Haradinaju čak dva puta pokušao da sudi i oba puta ga oslobodio. Prvi put Ramuš Haradinaj je oslobođen 2008. godine, ali dve godine kasnije, Žalbeno veće tribunala naložilo je da suđenje bude ponovljeno. Optužnica je bila uveliko sužena i sudilo mu se samo po šest tačaka optužnice, da bi nakon dve godine, 2012. godine, Haški tribunal napravio još jedan presedan - Ramuš Haradinaj je ponovo oslobođen za zločine na zapadu Kosova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna