KAKO SU MLADIĆU PODMETNULI SREBRENICU: Britanski SAS bio prisutan u vreme streljanja, a Ratko osuđen (FOTO)

Novosti online

08. 06. 2021. u 17:00

RADEĆI na drugom tomu svoje nove knjige "U Srebrenici nije bilo genocida", Vojislav Šešelj proučio je opširni izveštaj holandskog instituta NIOD koji pokazuje da je britanska jedinica SAS bila u Srebrenici za vreme streljanja muslimana!

КАКО СУ МЛАДИЋУ ПОДМЕТНУЛИ СРЕБРЕНИЦУ: Британски САС био присутан у време стрељања, а Ратко осуђен (ФОТО)

Foto: EPA/Depositphotos/ilustracija

Deo izveštaja NIOD govori o tajnoj umešanosti Britanaca u Srebrenici za vreme streljanja, a izveštaj je sastavljen na osnovu svedočenja u pripadnika UNHCR-a i holandskih vojnika iz Srebrenice. 

Holandski oficir de Ruiter prvi pominje britansku umešanost i žali se što nisu podnosili nikakve izveštaje o ratnim zločinima posle oslobođenja Srebrenice. 

Foto: NIOD

U izveštaju se već u sledećem pasusu opisuje kako su prevodilac Emir Suljagić i predstavnik UNHCR-a Almir Ramić, odmah posle oslobođenja Srebrenice(u izveštaju piše "pada Srebrenice), videli jednog velikog i snažnog britanskog vojnika kako se jedne noći vratio sav blatnjav.

- "Kao da je cele noći puzao". Kasnije su videli kako pere svoje stvari - piše u izveštaju, a izvor za taj deo u izveštaju je intervju Almira Ramića iz 1999. godine.

Foto: NIOD

U tom delu izveštaja se holandski institut pita "da li su Britanci mogli da otkriju saznanja zbog uništenja komunikacionog sistema, ali su mogli da koriste komunikacijska sredstva UNMO ili holandskog bataljona", a holandski institut NIOD kaže i da im vlada Velike Britanije nije dala uvid u informacije o umešanosti jedinice SAS u ono što se događalo u Srebrenici. 

Šešelj: Neka Britanci objasne šta su tamo radili

Šešelj smatra da su britanske jedinice učestovale u streljanju.

- Ja sumnjam da su britanske jedinice učestvovale u streljanju, imam otvorenu sumnju. Jer šta su oni inače radili tamo, a ne može da se okrije koja je jedinica streljala na četiri lokacije: Orahovac, Branjevo, Dom kulture Pilica i Korluk. A, za petu lokaciju se zna tu je bilo osam pripadnika desetog diverzanskog odreda, jedan je oslobođen. Oni su procesuirani. Za ove četiri lokacije nikako ne može da se otkrije ko je - rekao je lider radikala.

Foto: Novosti arhiva

Vojislav Šešelj traži da Britanci objasne šta su radili tamo.

- Niko do danas nije javno rekao u Srbiji da je tajna jedinica SAS-a bila u Srebrenici u to vreme, a ja sam to našao u Niodovom izveštaju. Niod je institut za ratnu dokumentaciju Holandije. Taj izveštaj je na 7.500 novinarskih šlajfni objavljen. Onda je preveden na engleski i gusto složen i može se naći na internetu. Oni su bili tamo i o tome svedoče Holanđani. Niko to ranije nije rekao, ja koji najintenzivnije to pratim nikad nisam čuo. Umalo da padnem sa stolice kad sam to video. A što bi oni bili tamo i što bi oni ostajali tamo posle oslobađanja Srebrenice. Znači imali su neku tajnu operaciju. Neka oni sada objasne šta su tamo radili - izjavio je Šešelj. 

Ovaj deo izveštaja NIOD-a se nalazi na 2111. stranici verzije na engleskom jeziku. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju